Poznamo več vrst in oblik soli. Morska, kamena, groba, fino mleta … Vsaka ima svoj karakter in če jih ne poznamo, lahko hitro naredimo kaj narobe.
Končno jed lahko vedno dodatno solimo. Sol se velikokrat uporabi prav na koncu, saj je odličen ojačevalec okusa. Kaj pa, če smo vse naredili prav, solili pa preveč? Brez skrbi, jed v večini primerov lahko rešimo s preprostimi triki.
Med vsemi rešitvami je najbolj učinkovit krompir, ki odlično veže nase sol. Če jed vsebuje škrob, dodajmo nekaj več krompirja. Če jed ne vsebuje krompirja, pa ga lahko dodate celega in ga na koncu iz jedi ostranite. Na ta način boste slanost celo ublažili.
Če kuhamo jed, ki je mlečna oziroma kremna, je kisla smetana odlična za uravnavanje preslane jedi. Preveliko slanost lahko omilimo tudi s sladkorjem, vendar ne pretiravajmo. Slanost kislih jedi pa lahko omilimo z nekaj limoninega soka, vina ali kisa.
[…] Preveč slana jed? […]