Domača paradižnikova mezga

Znam svetuje

Paradižnikova mezga ali paradižnikova pasta je pravzaprav paradižnikov koncentrat, ki ga uporabljamo v različnih jedeh, juhah, omakah, polivkah za testenine in podobno. Lahko jo tudi namažemo na kruh, dodamo oljke, malo sira in si pripravimo okusen sendvič.

Sestavine

  • 2 kg paradižnika – pelati, slivov paradižnik
  • 1 žlico soli
  • 2 žlici oljčnega olja

Postopek

1Postopek je sicer dolgotrajen, ampak se splača, ker je okus božanski. Izberemo mesnate paradižnike, da skrajšamo čas kuhanja.

2Paradižnike narežemo na manjše kose, dodamo sol, pristavimo na štedilnik in na srednji temperaturi kuhamo pol ure. Vmes večkrat premešamo in pobiramo pene, ki se naredijo na vrhu.

3Znižamo temperaturo in kuhamo še 40 minut, da se paradižnik lepo zgosti. Odstavimo s štedilnika, pustimo, da se ohladi in paradižnikov pire precedimo skozi gosto sito ali gazo, da odstranimo vsa semena in olupke.

4Če je tekočine še veliko, vlijemo nazaj v lonec in na nizki temperaturi ob stalnem mešanju kuhamo še pol ure. Dobiti moramo gost paradižnikov pire.

5Pečico segrejemo na 160°C. Širok, nizek pekač malo namastimo z oljčnim oljem in po njem razporedimo paradižnike. Postavimo v pečico in pečemo 30 minut.

6Pladenj vzamemo iz pečice, dobro premešamo in postavimo nazaj v pečico še za 30 minut.

7To ponavljamo toliko časa, dokler ne dobimo želene gostote mezge. Po navadi traja približno 2-3 ure.

8Pripravimo si manjše kozarčke, ki jih dobro operemo in steriliziramo. V vroče kozarčke z žlico nadevamo vročo mezgo, poskrbimo, da v kozarcu ni zračnih žepov, po vrhu nalijemo malo oljčnega olja in dobro zapremo.

9Kozarčke zavijemo v odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo. Ko kozarček odpremo, ga shranimo v hladilniku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite