Jurčki na žaru

Znam svetuje

Jurčki na žaru, ki jih poznamo tudi kot jesenske gobane, so poslastica, ki si jo velja čim večkrat privoščiti. Če nimate žara, jih lahko pripravite tudi v pečici, saj jih položite zgolj na rešetko.

Sveži jurčki imajo več kot 80% vode, ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Bogati so tudi z vitaminom B3 (je učinkovito varovalo pred srčnim infarktom), vitaminom D (zavira vnetja, zvišuje koncentracijo ter krepi kosti), selenomnatrijemželezomkalcijem in magnezijem. Selen našemu organizmu pomaga pri razstrupljanju, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, krepi imunost in zmanjšuje možnost za razvoj alergij. Tako so jurčki okusna in tudi zdrava hrana iz gozdov.

Sestavine za jurčke na žaru

  • sveži jurčki
  • sol, poper
  • svež timijan
  • oljčno olje

Postopek

1Jurčki morajo biti sveži in ne premajhni. Očistimo jih s ščetko za zelenjavo ali nožem za gobe, v nobenem primeru pa jih ne umivajte, ker bodo »vpili« vodo in ne bodo primerni za pripravo.

2Očiščene jurčke narežemo na rezine.

3Če jih polagamo na žar, jih ne smemo premazati z oljem. Če jih polagamo v ponev, jih rahlo naoljimo.

4Jurčke nekaj minut pečemo na eni strani, potem še na drugi.

5Pečene jurčke preložimo na servirni pladenj in jih potresemo s soljo, poprom in vegeto ter z lističi svežega timijana. Pokapljamo jih z oljčnim oljem.

6Če nimate žara, jih pripravite v pečici. Pečico samo ogrejemo na 220 stopinj in na rešetko naložimo narezane jurčke. Pečemo jih največ 5 minut, čeprav raje kakšno minuto manj. Pečene posolimo in popramo s svežim poprom ter takoj postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite