Posušeni paradižniki v olju

Znam svetuje

Na soncu posušeni paradižniki, vloženi v oljčnem olju z začimbami, ki jih imate radi, vam tudi sredi zime pričarajo okuse poletja. Postrežemo jih lahko z različnimi narezki, pripravimo testenine, sendviče …

Sestavine za posušene paradižnike v olju

  • 1 kg zrelih paradižnikov – pelatov
  • 0,5 l oljčnega olja
  • sol
  • začimbe po okusu – rožmarin, bazilika, meta, posušen origano …
  • 0,5 l vode
  • 0,5 belega kisa
  • česen in čili po okusu

Postopek

1Izberemo res zrele, čvrste in zdrave paradižnike. Pelate razpolovimo, očistimo semen in postavimo na rešetko s prerezano stranjo navzgor.

2Da pospešimo postopek, jih izdatno potresemo s soljo in rešetko postavimo na sonce. Na soncu jih pustimo ves dan, zvečer pa jih prestavimo v prostor, da se izognemo jutranji rosi. Postopek ponavljamo 4-5 dni, odvisno od velikosti paradižnika in, seveda, sonca. Paradižnik mora postati suh, vendar ne toliko, da bi se drobil.

3Ker smo paradižnike izdatno solili, jih najprej dobro operemo, nato pa še 3 minute kuhamo v mešanici vode in kisa, da ne bodo zaradi soli postali neužitni.

4Odcedimo jih in temeljito obrišemo. Ponovno jih razporedimo na pladenj in sušimo na soncu še pol dneva.

5Kozarce steriliziramo v pečici, ki smo jo segreli na 110°C. Če bomo paradižnikom dodali tudi česen in čilije, česen olupimo in narežemo na lističe. Prav tako čilijem očistimo semena in jih narežemo na majhne koščke.

6Na dno kozarca položimo posušene paradižnike, potresemo z začimbami in spet pokrijemo s paradižniki.

7Postopek ponavljamo toliko časa, da napolnimo kozarec približno centimeter pod robom.

8Prelijemo z oljčnim oljem – olja mora biti toliko, da pokrije tudi zgornjo plast paradižnikov. Kozarce zapremo in shranimo v temnem in hladnem prostoru. Vse okuse bo sušen paradižnik razvil po dveh tednih.

9Ko kozarec odpremo, ga hranimo v hladilniku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite