Kam z odpadnim oljem?

Znam svetuje

Po naših domovih še diši po krofih, miškah in flancatih … Kam z odpadnim oljem?

Odpadna jedilna olja, ki med pipravljanjem pustnih dovrot nastajajo v kuhinjah, nikakor ne sodijo v straniščno školjko ali vodovodni odtok!

Odpadna jedilna olja je tudi prepovedano mešati z drugimi odpadki, prepovedano jih je odvajati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode ali kuriti v pečeh. Če olje zlivamo v straniščno školjko, lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se lahko tudi mali glodalci (predvsem podgane), težave pa imajo na čistilnih napravah. Kjer teh ni, so posledice onesnaževanja dolgotrajne.

Kaj torej storiti s tem odpadkom, ki vam je ostal po cvrtju?

Olje ohladite, zlijte ga v plastenko ali v steklen kozarec in ga dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, jo oddajte v vam najbližjem zbirnem centru za odpadke. Za večje imetnike tovrstnega odpadka (pekarne, šole) so pri zbiralcih  na voljo ustrezne posode, ki se tesno zaprejo. Ko napolnijo posodo, sporočijo zbiralcu in ta jim posodo zamenja z novo.

Gospodinjstva imajo možnost oddati odpadno jedilno olje  preko celega leta v zbirnih centrih. Olja pa lahko oddate tudi ob akcijah zbiranja  nevarnih odpadkov enkrat letno.

Zakaj je koristno ločeno zbirati odpadno jedilno olje?

Zbrano odpadno jedilno olje predelajo v bio-diesel. Iz enega litra olja nastane 90% bio-diesla, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji. Postopek je dokaj enostaven: z reakcijo estrenja triacilgliceride (sestavine olj in maščob) s pomočjo alkoholov npr. metanola ali etanola preoblikujejo v estre.

Estri, pridobljeni iz rastlinskih olj, so goriva z visoko vsebnostjo kisika (do 10 %), zato so emisije pri zgorevanju zelo nizke. Biodizel se lahko uporablja samostojno, kot čisto gorivo, ali pa v zmeseh z dizlom. Za te zmesi se uporabljajo posebne oznake BXX, ki pomenijo % biodizla v zmesi dizelskega goriva.

Če se boste peljali v koloni kamionov in bo v vaš avto pridišalo po svežih krofih ali ocvrtem krompirčku, potem veste, da dizelaš pred vami uporablja biodizel.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite