Čilijevo olje

Znam svetuje

Čilijevo olje je narejeno iz čilijev in arašidovega ali sončničnega olja, saj imata nevtralen okus. S kokosovim oljem bo čili malo slajši in bo imel okus po kokosu. Oljčno ali sezamovo prevladata nad okusom čilijev, kar pa je marsikomu prav všeč.

Čilijevo olje je običajna začimba v azijski kuhinji, zlasti v kitajski in korejski. Lahko vsebuje tudi druge začimbe, kot so česen, ingver, sezamova semena, zvezdasti janež, koromač, cimet, kumina, saj mu dodajo poseben okus in aromo.

Pikantnost čilijev se ocenjuje s pomočjo lestvice Scoville, ki jo je leta 1912 razvil ameriški farmakolog Wilbur Scoville. Lestvica Scoville meri pekočnost oziroma koncentracijo kapsaicina, spojine, ki povzroča pekoč občutek v čilijih. Večja kot je koncentracija kapsaicina, bolj pikantni so. Kapsaicin je koristen telesu, saj pospeši presnovo in spodbuja izgubo telesne teže. Vsebuje tudi vitamine A in C ter beta-karoten, ki pomagajo krepiti imunski sistem in preprečujejo razvoj bolezni.

Navadna paprika dobi za pikantnost 0 skovilov, jalapeno čili pa 2.500 do 8.000 skovilov, medtem ko habanero čili doseže tudi 350.000 skovilov. Omaka tabasko ima stopnjo približno 2500 skovilov. 

Najbolj pikanten čili na svetu je carolina reaper, ki ima kar 1,5 do 2,2 milijona skovilov. Ime je dobil po Južni Karolini v ZDA, kjer ga je vzgojil Ed Currie. Prejšni rekorder je bil čili bhut jolokia, ki vsebuje do 1,5 milijona skovilov.

Najbolj pekoči del čilija so semena in svetli del, na katerem semena rastejo, zato je pri čiščenju nujna uporaba rokavic. Pazimo, da se z njimi ne dotaknemo obraza, zlasti ne oči in drugih sluznic. Če smo zaužili preveč močan čili, pa nam bo pomagala mastna hrana, kot so mleko, jogurt, siri, saj je kapsaicin topljiv v maščobah. Z vodo si ne bomo prav nič pomagali.

Sestavine za čilijevo olje

  • 1 skodelica sesekljanih svežih čilijev
  • 1 skodelica sončničnega ali arašidovega olja
  • 3 stroki česna, nasekljanega
  • 2 žlički soli

Postopek

1Sesekljajte čili. Da bo manj pikanten, mu odstranimo semena in bele notranje dele. V ponvi segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljane čilije in nasekljan česen ter mešajte približno 1 minuto, da se sestavine dobro premešajo.

2Odstavite s štedilnika in pustite, da se popolnoma ohladi. Med ohlajanjem mu dodajte sol in premešajte.

3Ko se olje popolnoma ohladi, ga prelijte v sterilizirane kozarce.

To čilijevo olje lahko uporabite kot začimbo za različne jedi, kot so testenine, riž, juhe in mesne jedi. Pazite, da ga ne uporabljate preveč, saj je lahko zelo pikantno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite