Kako ravnamo s svežim sadjem in zelenjavo

Znam svetuje

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiva sestavina vsakodnevne prehrane. Poleg tega, da vsebujeta veliko vode, mineralov, vitaminov, vlaknin, beljakovin in drugih hranil, sta dolgo veljala tudi za najvarnejšo skupino živil, kar zadeva okužbe in zastrupitve pri ljudeh. Vendar pa se je nedavno izkazalo, da tudi uživanje sadja in zelenjave prinaša tveganja za zdravje, še posebej pri uživanju predpakiranega in predhodno pripravljenega sadja ter zelenjave.

Sveže sadje in zelenjava se lahko že na polju in sadovnjaku, med nabiranjem pridelka, pri postopkih shranjevanja, prevozu in prodaji ter pri končnem potrošniku onesnažita. Lahko vsebujeta mikroorganizme, kemikalije ali tuje snovi.

Najpogostejši vzroki okužb ali zastrupitev s sadjem in zelenjavo so mikroorganizmi, kot so bakterije, virusi in paraziti.

Tu je nekaj dejstev o mikrobioloških dejavnikih tveganja:

  • Bakterijo escherichia coli, ki lahko povzroča hude črevesne okužbe, so našli v zeleni solati, zelju, špinači, koriandru, nepasteriziranem jabolčnem soku in drugje.
  • Bakterija salmonela se lahko pojavi v lubenici, paradižniku, špinači, peteršilju, jagodah, zelju, cvetači, nepasteriziranem pomarančnem in jabolčnem soku ter drugih živilih.
  • Bakterijo listeria monocytogenes so našli v zelju, paradižniku, krompirju, zeleni solati, kumarah, redkvicah in drugih živilih.
  • Bakterijo shigella so izolirali v grahu, solati, meloni, peteršilju in drugje.
  • V malinah so našli parazit cryptosporidium parvum.
  • Noroviruse so našli v zamrznjenih malinah, zeleni solati in drugje.
  • Virus hepatitisa A so našli v zeleni solati, jagodah, malinah in drugih živilih.

Najpogostejši načini onesnaženja sadja in zelenjave z mikroorganizmi in drugimi nečistočami so:

  • Onesnaženje s človeškimi ali živalskimi iztrebki ter gnojili na polju in v sadovnjaku.
  • Zalivanje vrtnin, jagodičja in sadnega drevja z mikrobiološko ali kemično onesnaženo vodo ali izpostavljenost vrtnin, jagodičja in sadnega drevja onesnaženemu prahu.
  • Pranje sadja in zelenjave z mikrobiološko ali kemično onesnaženo vodo.
  • Neustrezno ravnanje s sadjem in zelenjavo ter drugi dejavniki.

Z ustreznim ravnanjem s sadjem in zelenjavo lahko zmanjšamo tveganje za okužbe in zastrupitve ter posledice vnosa škodljivih kemijskih snovi.

Tukaj so nekatera priporočila za večjo varnost pri uživanju sadja in zelenjave:

  • Pri pridelavi lastne zelenjave in jagodičja posebno pozornost posvetimo oskrbi rastlin z vodo. Prednost dajemo namakanju, saj tako zmanjšamo možnost onesnaženja užitnih delov rastlin. Uporabljajmo vodo v skladu z veljavnimi normativi ter preverimo morebitno kontaminacijo vode z lokalnimi onesnaževalci.
  • Pri nakupovanju se izogibajmo nakupu poškodovanega, gnilega, plesnivega ali uvelega sadja in zelenjave.
  • Če kupujemo narezano in očiščeno sadje ter zelenjavo (npr. melone, pakirano solato), izbirajmo samo tiste, ki so na pogled sveže, ustrezno pakirane, označene in shranjene v hladilniku.
  • Pri nakupovanju, prevozu in shranjevanju doma ločujmo sadje in zelenjavo od ostalih živil, kot je meso.
  • Za rezanje surove zelenjave in sadja uporabljajmo ločene deske, ki so namenjene le za ta namen.
  • Sadje in zelenjavo doma shranjujmo na primerni temperaturi in v primernem prostoru, kjer ni dostopno škodljivcem.
  • Kuhano ali narezano, olupljeno in očiščeno sadje ter zelenjavo hranimo v hladilniku, pokrito in ločeno od drugih živil.
  • Pred in po čiščenju sadja in zelenjave si temeljito umijmo roke ter očistimo uporabljen pribor in opremo.
  • Sveže sadje in zelenjavo operemo pod tekočo vodo, preden ju olupimo, da ne bi z mikroorganizmi in kemikalijami, ki se nahajajo na površini lupine, kontaminirali notranjosti sadeža.
  • Po pranju sadje in zelenjavo osušimo s čistimi papirnatimi brisačami.
  • Pri pranju sadja in zelenjave ne uporabljajmo čistilnih sredstev.

Pomembno je zavreči

  • Sadje in zelenjavo dvomljive kakovosti, kot je gnilo, nagnito, plesnivo ali uvelo.
  • Kuhano ali narezano sadje in zelenjavo, namenjeno za uživanje, ki ni bilo shranjeno v hladilniku več kot dve uri.
  • Sadje in zelenjavo, ki je bilo v stiku s surovim mesom, piščančjim mesom ali ribami ter ga kasneje nismo toplotno obdelali.

Z doslednim upoštevanjem teh priporočil lahko zmanjšamo tveganje za okužbe in zastrupitve ter uživamo sadje in zelenjavo v varnem in zdravem okolju. Pazimo na pravilno ravnanje z živili ter sledimo higienskim smernicam, saj nam bo to omogočilo uživanje svežih in kakovostnih pridelkov brez nepotrebnih tveganj za naše zdravje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite