Manj sladek bezgov sirup z ribezom

Znam svetuje

Manj sladek bezgov sirup z ribezom je okusen in osveลพilen napitek, ki zdruลพuje sladek okus ribeza z aromatiฤnimi notami bezgovih cvetov. Ta sirup je preprost za pripravo in je odliฤna poletna osveลพitev.

Bezgovi cvetovi dodajo sirupu cvetno aromo, ki se lepo prepleta z intenzivnim in sladkim okusom ribeza. Sirup ima prijetno uravnoteลพeno sladkost, ki je dopolnjena z rahlim pridihom grenkobe in sveลพine. Uporaba sveลพega ribeza v sirupu mu daje tudi rahlo kiselkast znaฤaj, kar dodaja kompleksnost okusu. Skupaj s sladkorjem ustvari harmoniฤno kombinacijo okusov, ki se popolnoma ujamejo.

Bezgov sirup z ribezom je vsestranski in se lahko uporablja na razliฤne naฤine. Dodate ga lahko k hladni vodi za osveลพujoฤ napitek, uporabite kot sladilo za smoothieje ali pa dodate v koktajle. Poleg tega je lahko odliฤen dodatek k sladicam, kot sta sladoled ali panna cotta, ter se prav tako lepo poda k razliฤnim vrstam peciv. Zaradi svojega edinstvenega okusa in vonja ter osveลพujoฤe narave je bezgov sirup z ribezom priljubljena izbira med ljubitelji naravnih in domaฤih napitkov.

Sestavine za bezgov sirup z ribezom

  • 20-30 bezgovih cvetov
  • 500 g sveลพega ribeza
  • 1 limona
  • 1,5 l vode
  • 700 g sladkorja (tudi kokosov sladkor, agavin in javorjev sirup)

Postopek

1Bezgovim cvetovom pazljivo odstranimo cvetove s pecljev in tudi morebitne ostanke listja. Ribeze operemo in mu neลพno odstranimo peclje.

2V veฤji posodi zmeลกamo rdeฤi ribez, bezgove cvetove, sladkor, sok in lupinico limone ter vodo. Meลกanico postavimo na ลกtedilnik in segrevamo na zmernem ognju.

3Ko zavre, zmanjลกamo temperaturo in kuhamo ลกe pribliลพno 15 minut ter obฤasno meลกamo, da se ne dela pena. Nato odstranimo posodo s ลกtedilnika in pustimo, da se sirup ohladi.

4Nato prelijemo sirup skozi gazo ali fino cedilo, da odstranimo cvetove in ribez. Prelijemo ga v sterilizirane steklenice ali kozarce ter shranimo v suhem, hladnem prosotur. Sirup je uporaben pribliลพno 2 do 3 mesece.

Nasvet …

Steklene kozarce lahko steriliziramo tudi v peฤici. Operemo jih s toplo vodo in detergentom ter jih dobro speremo. Poloลพimo jih v peฤico in nastavimo temperaturo na 120ยฐC. Peฤico ogrejemo na to temperaturo in pustimo kozarce v njej 15-20 minut. Nato izklopimo peฤico in pustimo kozarce, da se ohladijo v peฤici.

Bezgov sirup z ribezom lahko uporabljamo na razliฤne naฤine: razredฤimo ga z vodo, dodamo v koktajle, z njim pripravimo sladice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite