Manj sladek bezgov sirup z ribezom je okusen in osveลพilen napitek, ki zdruลพuje sladek okus ribeza z aromatiฤnimi notami bezgovih cvetov. Ta sirup je preprost za pripravo in je odliฤna poletna osveลพitev.
Bezgovi cvetovi dodajo sirupu cvetno aromo, ki se lepo prepleta z intenzivnim in sladkim okusom ribeza. Sirup ima prijetno uravnoteลพeno sladkost, ki je dopolnjena z rahlim pridihom grenkobe in sveลพine. Uporaba sveลพega ribeza v sirupu mu daje tudi rahlo kiselkast znaฤaj, kar dodaja kompleksnost okusu. Skupaj s sladkorjem ustvari harmoniฤno kombinacijo okusov, ki se popolnoma ujamejo.
Bezgov sirup z ribezom je vsestranski in se lahko uporablja na razliฤne naฤine. Dodate ga lahko k hladni vodi za osveลพujoฤ napitek, uporabite kot sladilo za smoothieje ali pa dodate v koktajle. Poleg tega je lahko odliฤen dodatek k sladicam, kot sta sladoled ali panna cotta, ter se prav tako lepo poda k razliฤnim vrstam peciv. Zaradi svojega edinstvenega okusa in vonja ter osveลพujoฤe narave je bezgov sirup z ribezom priljubljena izbira med ljubitelji naravnih in domaฤih napitkov.
Sestavine za bezgov sirup z ribezom
- 20-30 bezgovih cvetov
- 500 g sveลพega ribeza
- 1 limona
- 1,5 l vode
- 700 g sladkorja (tudi kokosov sladkor, agavin in javorjev sirup)
Postopek
1Bezgovim cvetovom pazljivo odstranimo cvetove s pecljev in tudi morebitne ostanke listja. Ribeze operemo in mu neลพno odstranimo peclje.
2V veฤji posodi zmeลกamo rdeฤi ribez, bezgove cvetove, sladkor, sok in lupinico limone ter vodo. Meลกanico postavimo na ลกtedilnik in segrevamo na zmernem ognju.
3Ko zavre, zmanjลกamo temperaturo in kuhamo ลกe pribliลพno 15 minut ter obฤasno meลกamo, da se ne dela pena. Nato odstranimo posodo s ลกtedilnika in pustimo, da se sirup ohladi.
4Nato prelijemo sirup skozi gazo ali fino cedilo, da odstranimo cvetove in ribez. Prelijemo ga v sterilizirane steklenice ali kozarce ter shranimo v suhem, hladnem prosotur. Sirup je uporaben pribliลพno 2 do 3 mesece.
Nasvet …
Steklene kozarce lahko steriliziramo tudi v peฤici. Operemo jih s toplo vodo in detergentom ter jih dobro speremo. Poloลพimo jih v peฤico in nastavimo temperaturo na 120ยฐC. Peฤico ogrejemo na to temperaturo in pustimo kozarce v njej 15-20 minut. Nato izklopimo peฤico in pustimo kozarce, da se ohladijo v peฤici.
Bezgov sirup z ribezom lahko uporabljamo na razliฤne naฤine: razredฤimo ga z vodo, dodamo v koktajle, z njim pripravimo sladice.