Gorenjska prata

Morda vas zanima

- Oglas -

Ta izjemna mesna jed, po imenu gorenjska prata, ne sme manjkati na mizi za praznike.

Sestavine

  • 600 g suhe prekajene vratovine
  • 1000 g starega kruha
  • 1 velika čebula
  • 7 jajc
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • olje

Postopek

1Prekajeno vratovino operemo, položimo v lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito. Pristavimo, zavremo, potem pa meso na srednji temperaturi na pol skuhamo. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo, ker tako ostane sočno.

2Kruh zrežemo na kocke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo s toliko tekočine, v kateri smo kuhali vratovino, da se kruh dobro navlaži, ne sme pa biti premoker.

3Čebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na segretem olju zlato rumeno prepražimo. Ohlajeno meso zrežemo na kockice. V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter razžvrakljamo. Primešamo jih namočenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmešamo še na kocke narezano meso, nasekljan peteršilj in popraženo čebulo.

4Pečico segrejemo na 160°C. Pravokoten pekač dobro namastimo z oljem, potem pa ga napolnimo s pripravljeno zmesjo. Prato pečemo v ogreti pečici 40 minut do zlato rumene barve.

5Pečeno malo ohladimo, potem pa jo zvrnemo iz pekača, narežemo na kose in postrežemo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi