Odkrijte raznovrstnosti olja: vsako ima svoj lasten znaฤilen vonj in dodaja jedem poseben okus.
ฤim veฤji je deleลพ veฤkrat nenasiฤenih maลกฤobnih kislin v olju, tem dragocenejลกe je za prehrano. Hladno stiskana olja vsebujejo vse snovi iz semen oziroma zrn.
Olje moramo pravilno hranit, da se ne pokvarijo z ลพoltavostjo. Za to so najprimernejลกe temne steklenice, ki se lahko neproduลกno zaprejo. Toplota naj ne bi, ฤe je le moลพno, presegla 10 ยฐC. Tako skladiลกฤeno olje lahko hranimo brez kakrลกne koli spremembe 8 do 12 mesecev.
Katero olje je za kaj? Za peฤenje in cvrtje izberemo olje z nevtralnim okusom. Za preliv lahko uporabimo olje z izrazitim okusom skupaj z bolj decentnim kisom. Olja lahko tudi vzajemno meลกamo. Najbolje je, da preizkusimo vzorce razliฤnih vrst olja in se nato odloฤimo, katero nam najbolj odgovarja. Takลกno olje lahko potem kupimo v veฤji embalaลพi.
Olje iz praลพenih sezamovih semen je zaฤinjeno olje, ki dodaja jedem Daljnega vzhoda okus po orehovih jedrcih.
Oljฤno olje ima razna obarvanja in aromo – glede na vrsto in ฤas spravila. Hladno stiskana olja se imenujejo “deviลกka” ali tudi “nativ extra” oziroma “extra virgin”.
Sezamovo olje se pridobiva s stiskanjem sezamovih semen. Vsebuje linolenske kisline in je primerno za surove jedi in duลกenje.
Sojino olje se pridobiva iz sojinih semen in je zaradi vsebnosti maลกฤobnih kislin ลกe posebno cenjeno. Rafinirano – preฤiลกฤeno olje ima nevtralen okus. Hladno stiskano ima intenziven okus po semenih.
ลฝafranovo olje ima neลพen nevtralen okus. Sodi med najbolj zdrava olja z visoko vsebnostjo veฤkrat nenasiฤenih maลกฤobnih kislin.
Araลกidovo olje je dokaj odporno proti visokim temperaturam, zato se lahko uporablja za cvrtje.
Sonฤniฤno olje sodi med najbolj znana olja in hladno stiskano je najboljลกe za solate. Primerno pa je tako za peฤenje kot tudi duลกenje.
