Velika prednost regrata je, da je zelo poznana rastlina in raste praktično povsod. Nabirajte ga na krajih, ki niso onesnažen s pesticidi, izpušnimi plini ali živalskimi izločki. Ocvrti regratovi cvetovi so res malce nenavadna jed, kljub temu pa odličnega okusa. Porabimo jih takoj, ko jih naberemo.
Sestavine
- 40 regratovih cvetov
- 2 litra hladne, osoljene vode
- 200 g moke
- 1 jajce
- 250 ml mleka
- 1/2 žličke soli
- 1 ščepec popra
- olje za cvrtje
Postopek
1Regratove cvetove operemo v hladni osoljeni vodi. Osušimo jih na papirnati brisački. Steblo odrežemo blizu cvetov toliko, da se cvet še drži skupaj.
2Jajce stepemo s soljo in poprom, dodamo mleko in moko ter s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko testo.
3Olje za cvrtje segrejemo na 190 stopinj Celzija. Naredimo preizkus s kuhalnico, ki jo potopimo na dno posode z oljem in ko se okoli nje nabirajo mehurčki, je olje pravšnje temperature.
4Cvetove pomakamo v testo in polagamo v segreto olje. Cvremo toliko časa, da dobijo lepo zlato-rumeno barvo. Cvrte odlagamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje.
5Postrežemo jih še tople z omako, ki vam je najljubša. Mi jih jemo s pikantno.