Juha iz štorovk (mraznic)

Znam svetuje

Okusna juha iz štorovk (mraznic), tudi enostavna za pripravo, je eden izmed naših najljubših  receptov za hladne dni, saj nas pogreje in nahrani.

Štorovke so med gobarji izjemno priljubljene gobe, so precej pogoste in jih je enostavno nabirati. Vseeno pa velja, da moramo gobe dobro poznati, da jih ne zamenjamo s katero od strupenih vrst.

Prave štorovke ne smemo zamenjati z obrobljeno kučmico (Galerina marginata), ki je v naših krajih pogosta, vendar smrtno strupena goba. 

Prava štorovka je pogojno užitna goba, surova je nekoliko strupena ali vsaj neužitna. Vsebuje beljakovinske toksine, ki pa se s prekuhavanjem uničijo. Za vse vrste mraznic velja, da jih moramo vsaj 10 minut prekuhavati v vreli vodi in zavreči vodo, v kateri so se kuhale. Prav tako jih ne nabiramo pri zelo nizkih temperaturah in po prvi slani, saj se toksini pri nizkih temperaturah okrepijo. Šele prekuhane lahko uporabimo v različnih jedeh. Za bolj okusne veljajo tiste, ki rastejo na listavcih.

Sestavine za juho iz štorovk (mraznic)

  • 400 g štorovk – približno
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 1 čebula
  • 1 por
  • 4 stroki česna
  • 4 krompirji
  • 2 korenčka
  • 1 steblo zelene
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička peteršilja
  • 1 žlička koprca
  • košček feferona po okusu
  • sol
  • poper

Postopek

1Štorovke očistimo, uporabimo samo klobučke, ker so beti velikokrat žilavi, stresemo jih v vrelo vodo in kuhamo 10 minut, odcedimo in vodo v kateri so se kuhale zavržemo.

2Medtem pripravimo vso zelenjavo, krompir olupimo in narežemo na kocke, korenčka ostrgamo in narežemo na kolute, por in steblo zelene narežemo na tanke obročke, česen in čebulo drobno nasekljamo, prav tako feferon (če ga uporabljamo).

3V večjem loncu segrejemo oljčno olje in na njem najprej nekoliko popražimo čebulo, ko ta postekleni dodamo por in dušimo približno pet minut.

4Dodamo še česen, peteršilj in timijan, ko česen zadiši, pa še vso ostalo zelenjavo, vključno s krompirjem.

5Pražimo približno pet minut, nato zalijemo z vročo jušno osnovo, po potrebi dosolimo in popopramo.

6V ponvi segrejemo žlico masla in na njem pocvremo kuhane in odcejene štorovke.

7Stresemo jih v lonec in pokrito kuhamo še približno 20 minut, da se zelenjava skuha.

8Ko je juha kuhana, jo potresemo s svežim koprcem in/ali peteršiljem in postrežemo s kosom kruha ali prepečenca.  

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite