Piškoti s figovo marmelado

Znam svetuje

Dišeči piškoti s figovo marmelado, ki si jo lahko po našem receptu pripravite sami. Ker so fige že same po sebi dovolj sladke, marmelado lahko skuhate tudi brez sladkorja.

Piškoti s figovo marmelado in njihov okus

Piškoti s figovo marmelado imajo čudovit in uravnotežen okus. Figova marmelada prinaša sladko in aromatično noto, ki se odlično ujema z okusom masla in sladkorja. Cimet in vaniljev sladkor dodata dodaten sloj arome in toplino, kar dopolnjuje bogat okus fig.

Moka in maslo prispevata k hrustljavosti in mehkobi piškotov, medtem ko pecilni prašek pomaga, da so piškoti zračni in rahli. Sladkor in vaniljev sladkor dodata sladkost, vendar ni preveč sladko, zato je okus ravno pravšnji.

Celoten okus piškotov je topel, nežen, sladkast in rahlo začinjen, z lepo harmonijo med figovo marmelado in drugimi sestavinami. Ti piškoti so odlična sladica za uživanje ob čaju ali kavi ter bodo zagotovo navdušili ljubitelje fig in okusnih piškotov.

Katera hranila vsebujejo piškoti?

Recept vsebuje ogljikove hidrate iz moke in sladkorja, maščobe predvsem iz masla, beljakovine iz rumenjakov in moke, vlaknine iz moke, ter različne vitamine in minerale, prisotne v sestavinah, kot je na primer figova marmelada. Hranila so uravnotežena, vendar je potrebno upoštevati vnos ogljikovih hidratov in maščob.

Prehranska vrednost tega recepta

Približna prehranska vrednost za celoten recept:

  • Energijska vrednost: Približno 2200-2400 kcal
  • Beljakovine: Približno 30-35 g
  • Maščobe: Približno 100-120 g
    • Nasičene maščobe: Približno 55-65 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 280-320 g
    • Sladkorji: Približno 160-180 g
  • Vlaknine: Približno 10-15 g
  • Natrij: Približno 500-600 mg

Piškoti s figovo marmelado imajo zmerno energetsko vrednost, ponujajo nekaj beljakovin in vlaknin iz moke, zmehčanega masla ter figove marmelade, vendar so tudi bogati z ogljikovimi hidrati in sladkorji zaradi uporabe moke in sladkorja. Vsebujejo tudi zmerno količino maščob, predvsem nasičenih maščob iz masla.

Sestavine za piškote s figovo marmelado

  • 350 g figove marmelade
  • 300 g moke
  • 160 g zmehčanega masla
  • 1/2 pecilnega praška
  • 60 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • cimet
  • ščepec soli
  • 2 rumenjaka

Postopek

1Moko, pecilni prašek, sol in po želji tudi malo cimeta damo v skledo. Maslo in oba sladkorja penasto vmešamo, da postane zmes svetla in rahla. Dodamo rumenjak, ga dobro vmešamo in nato dodamo še drugega, spet dobro vmešamo in postopoma dodajamo suhe sestavine. Sestavine zgnetemo v testo, ga zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za eno uro.

2Testo razvaljamo v pravokotnik (lahko v več delih, da bo lažje) in narežemo na približno 7 centimetrov široke trakove. Trakove po dolžini namažemo s figovo marmelado (ne do roba), testo prepognemo čez marmelado in s prsti pritisnemo po robu.

3Trakove položimo na pladenj, obložen s peki papirjem s spojenim robom obrnjenim navzdol in jih pečemo v pečici, segreti na 180°C, 15 minut oziroma toliko časa, da se lepo zlato-rumeno zapečejo.

4Še tople narežemo na 5–6 cm dolge piškote in pustimo, da se ohladijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite