Karamelizirane fige v rdečem vinu

Znam svetuje

Karamelizirane fige v rdečem vinu so okusna in aromatična sladica, preprosta za pripravo, med ustvarjanjem pa se v naši kuhinji širijo omamne vonjave, ki se jim ni moč upreti. To je sladica, ki jo ponudimo po kosilu ter združuje moč fig in kuhanega vina.

Karamelizirane fige v rdečem vinu in njihov okus

Karamelizirane fige v rdečem vinu so prava poslastica s kompleksnim in bogatim okusom. Fige same so sočne, nežno sladke in prinašajo naravno sladkost, ki se prepleta s karamelno omako. Rdeče vino dodaja globoke, zemeljske tone in doda rahlo trpek okus, medtem ko žganje sprošča subtilne arome alkohola.

Karamela, ki se ustvari z mešanjem sladkorja in medu, obda fige s bogatim, sladkim plaščem, kar prispeva k slastnosti jedi. Nageljnove žbice in cimetova palčka dodata začinjene, tople note, ki se lepo ujemajo s sadnim karakterjem fig. Ta recept ustvari harmonično in okusno kombinacijo različnih okusov, ki vas popeljejo na razkošno kulinarično potovanje.

Katera hranila najdemo v receptu?

Recept za karamelizirane fige v rdečem vinu vsebuje različna hranila, ki so sestavni del sestavin:

  1. Ogljikovi hidrati: Ogljikovi hidrati so prisotni v figah, rdečem vinu, sladkorju in medu. Ogljikovi hidrati so glavni vir energije.
  2. Alkohol: Rdeče vino in žganje vsebujeta alkohol, ki zagotavlja energijo in ima tudi druge učinke na telo.
  3. Sladkor: Sladkor je prisoten v obliki granuliranega sladkorja in medu, kar prispeva k naravni sladkosti in bogatemu okusu jedi.
  4. Cimet in nageljnove žbice: Te začimbe poudarijo okus in so koristne za zdravje.
  5. Vitamini in minerali: V figah so prisotni vitamini in minerali, vključno z vitaminom K, vitaminom B6, kalijem in magnezijem.
  6. Antioksidanti: Rdeče vino vsebuje antioksidante, kot je resveratrol, ki imajo potencialne koristi za zdravje.

Prehranska vrednost karameliziranih fig v rdečem vinu

Spodaj so približne prehranske informacije za eno porcijo tega recepta, ki običajno vključuje dve do tri fige:

  • Kalorije: Približno 150-200 kcal na eni porciji, odvisno od velikosti fig in količine karamelnega sirupa.
  • Ogljikovi hidrati: Približno 30-40 g na eni porciji, predvsem zaradi sladkorja, medu in ogljikovih hidratov v figah.
  • Maščobe: Približno 0-1 g na eni porciji, saj je recept običajno nizek v maščobah.
  • Sladkor: Približno 25-30 g na eni porciji, zaradi naravne sladkosti fig in dodanega sladkorja ter medu.
  • Vlaknine: Približno 3-4 g na eni porciji, predvsem zaradi vlaknin v figah.
  • Beljakovine: Približno 0-1 g na eni porciji, ker fige vsebujejo relativno malo beljakovin.
  • Sol: Količina natrija se lahko razlikuje glede na uporabljene sestavine, vendar je običajno nizka.

Karamelizirane fige v rdečem vinu so poslastica, ki vsebuje visoko vsebnost sladkorja in ogljikovih hidratov, kar zagotavlja hitro energijo. Kljub temu vsebujejo tudi vlaknine iz fig in nekaj hranil iz rdečega vina, kot so antioksidanti, ki so koristni za zdravje. Recept je bogatega okusa in naj bo le občasno na meniju.

Sestavine za karamelizirane fige v rdečem vinu

  • 8 črnih fig
  • 500 ml rdečega vina
  • 30 ml žganja
  • 120 g sladkorja
  • 30 ml medu
  • 3 nageljnove žbice
  • 1 cimetova palčka

Postopek

1V večji lonec nalijemo vino, žganje, sladkor, med, klinčke in cimet. Lonec pristavimo na ogenj in mešamo, da se sladkor raztopi in vino zavre.

2Medtem fige dobro operemo, odrežemo pecelj in jih po površini križno zarežemo.

3V vrelo vino potopimo fige in jih na zmernem ognju kuhamo 8-9 minut. Kuhane vzamemo iz vina in pustimo, da se ohladijo. Zložimo jih v stekleno skledo.

4Vinsko omako pustimo vreti na nizki temperaturi še toliko časa, da se zgosti, kar traja 10-15 minut. Nato jo precedimo in z njo prelijemo fige.

5Jed ohladimo, pokrijemo in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Tam nas počaka tudi dva dni.

Karamelizirane fige v rdečem vinu so vsestranska jed, ki se lahko uporablja na več načinov:

  1. Kot sladica: Postrezite karamelizirane fige kot okusno sladico, bodisi same ali s svežim listom mete. Lahko jih postrežete z vaniljevim sladoledom, stepeno smetano ali jogurtom za dodatno teksturo in okus.
  2. Na sirni plošči: Dodajte karamelizirane fige k sirni plošči, skupaj z različnimi siri, oreščki, suhim sadjem in kruhom. Figam bo sladkost in globina okusa dodala raznolikost na sirno ploščo.
  3. Kot prigrizek: Karamelizirane fige so odličen prigrizek za posebne priložnosti ali med druženjem. Postrezite jih na zabavah ali kot del piknika.
  4. V glavnih jedeh: Karamelizirane fige se lahko uporabijo tudi v nekaterih glavnih jedeh, še posebej v kombinaciji z mesom, kot je piščanec ali svinjina, ali kot del vegetarijanskih receptov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite