Ognjič, vrtni

Znam svetuje

Oranžen ali rumen cvet, podoben soncu raste v domala vsakem vrtu. Vrtni ognjič je značilen za Jadran in Sredozemlje, kot okrasno in zdravilno enoletnico, ki se tudi sama odlično razmnožuje, pa ga gojijo po vsej Evropi in Ameriki. V Evropi rasteta dve vrsti ognjiča, vrtni in njivski. Za namene zdravilstva ga pridelujejo predvsem na Madžarskem, v Nemčiji, na Slovaškem in v Egiptu.

Osebna izkaznica

Ime: ognjič, vrtni (Calendula officinalis L.)

Nabiramo: cvetove, in sicer od pomladi do pozne jeseni.

Naj nam bo ognjič v obliki mazila ali tinkture vedno pri roki, saj ima protivnetno in protimikrobno delovanje ter spodbuja celjenje ran. Prav tako pospeši izločanje seča, blaži menstrualne krče, olajša prebavo.

Nabiranje in sušenje

Ognjičeve cvetove nabiramo sproti. Če lepo cveti, to lahko počnemo kar vsak drugi dan, in sicer ob lepem vremenu ter vse od junija do pozne jeseni. V juliju in avgustu so cvetovi najvišje kakovosti. Obiramo nepoškodovane cvetove, položimo jih na papir in počakamo nekaj časa, da jih zapustijo morebitni žužki. Zatem obtrgamo robne cvetove jezičaste oblike. Sušimo jih v suhem prostoru, med sušenjem cvetne listke obračamo. Posušen ognjič hranimo v zaprti posodi, ki zelo dobro tesni in ne prepušča svetlobe.

Kdaj ga uporabljamo?

Če sveže ali suhe ognjičeve cvetove pripravimo kot poparek, pomagamo naši prebavi in pospešimo izločanje žolča v jetrih. Z njim izpiramo ustno votlino in si pomagamo pri celjenju ran. Prav tako ga uporabljamo za izpiranje ustne votline. Poparek pomaga tudi pri zaostali in boleči menstruaciji.

Mazila in tinkture so prav tako pripravne za mazanje ran, saj pomagajo pri celjenju. Nanesite jih na brazgotine in se bodo lepše celile. Ognjičevo mazilo na debelo nanesite na lažje opekline in ozebline, razpokane ustnice, roke

Lahko ga izdelate za nego dojenčkove kože in nego prsnih bradavic doječih mamic.

Pomaga pri lažjih oblikah krčnih žil in hemoroidih.

Blaži vnetja ustne sluznice in sluznice žrela.

Priprava poparka

  • 1 – 2 žlici ognjičevih cvetov
  • 150 ml vrele vode (1 skodelica)

Ognjičeve cvetove (sveže ali posušene) prelijete s skodelico vrele vode. Pokrijete in pustite 5 do 10 minut. Zatem odcedite in toplo tekočino večkrat na dan grgrate. Grgranje naj kar traja nekaj časa, poparek naj se v ustih ohladi, nakar tekočino izpljunete.

Ob kožnih vnetjih si pomagamo z ohlajenim poparkom, ki ga namočimo v mehko gazo, bombažno plenico in podobno ter položimo na vneto kožo. Pustimo vsaj 30 minut, lahko tudi dlje.

Čaj se uporablja kot obkladek pri zvinih, pretegnjenih vezeh in mišicah. Z njim si lahko umivate oči, saj naj bi izboljšal vid. Čisti kri in ugodno deluje na jetra.

Ognjičevo mazilo

  • 50 gramov kokosove masti (oljčnega olja)
  • 10 ml mandljevega olja
  • večja pest posušenih cvetov

Kokosovo mast segrejte v vodni kopeli. Dodajte mandljevo olje in cvetove. Mešanico segrevajte 30 minut na zmerni temperaturi. Zatem jo odstavite in počakajte, da se ohladi in postane topla.

Mešanico precedite – uporabite plastično cedilko. Mazilo dajte v plastično posodico ali kozarček. Ko se ohladi, mazilo postavite v hladilnik. Tam bo ohranilo rok trajanja tudi pol leta.

Uporabljamo ga, ko se porežemo, popraskamo in na sploh ranimo kožo. Pomaga tudi ob krčnih žilah in glivicah.

Ognjičevo olje

Doma si lahko sami izdelamo ognjičevo olje, s katerim negujemo kožo telesa. Steklenico do 1/3 napolnimo z ognjičevimi cvetovi. Dolijemo oljčno olje vse do vrha, zapremo in postavimo na sonce.

Pustimo stati približno 40 dni, nakar vsebino precedimo in jo pridoma uporabimo.

Ognjičev čaj

1 do 2 veliki žlici posušenega ognjiča prelijemo s kozarcem vroče vode. Pustimo stati 10 minut, precedimo in pijemo.

Nasvet

Zaradi nanašanja ognjičevega mazila na odprte rane se lahko rana tudi dodatno okuži. Če se ob zdravljenju z ognjičem naše stanje po 1 tednu ne izboljša, prenehajmo s samozdravljenjem.

Ali ste vedeli …

… da ognjič učinkuje podobno kot arnika, le da ob uporabi ne draži kože. Izjeme seveda obstajajo tudi pri tem.

… da sveže ognjičeve cvetove uporabljajo kot dodatek solatam, rižotam in drugim jedem ter kot nadomestek za žafran.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite