Jogurtovo pecivo z jabolki

Znam svetuje

Preprosto, a zelo okusno jogurtovo pecivo z jabolki je nežno, sočno in osvežujoče ter ima prijeten jogurtov okus. Gre za preprost recept z minimalnimi sestavinami, kar olajša pripravo peciva. Uporaba jogurta in jabolk prinaša dodano vrednost v smislu prehranske vrednosti. Jogurt je bogat s probiotiki in beljakovinami, jabolka pa so polna vlaknin in vitaminov.

Jogurtovo pecivo z jabolki in njegov okus

Jabolka dodajo sladkost in sočnost ter odlično harmonirajo z rahlimi notami kislosti jogurta. Okus je uravnotežen, ne presladak, s prijetno teksturo zaradi mešanice sočnih jabolk in mehkega peciva. Skupaj tvorijo odlično sladico, ki je primerna za vse okuse.

Najboljša izbira za jogurtovo pecivo z jabolki so navadno jabolka, ki imajo sladko-kiselkast okus in sočno teksturo. Uporabite sorte, kot so Gala, Jonagold, Braeburn ali Golden Delicious. Te sorte ponujajo ravno pravšnjo sladkost in sočnost, ki se dobro ujema s pecivom ter dodajo lep okus in teksturo jedi. Pecivo bo sveže in okusno, če izberete zrele in sočne jabolke, ki bodo ob peki obogatile okus.

Jogurt je prehransko bogat živilski izdelek, ki vsebuje različna hranila, pomembna za zdravje:

  1. Beljakovine: Jogurt je dober vir beljakovin, ki so nujne za gradnjo in obnovo tkiv v telesu, vključno z mišicami, kožo in lasmi.
  2. Kalcij: Jogurt je pomemben vir kalcija, ki je ključen za zdravje kosti in zob. Prav tako igra vlogo pri mišičnem delovanju in živčnem sistemu.
  3. Vitamini: Jogurt vsebuje različne vitamine, predvsem vitamine B kompleksa, kot so B2 (riboflavin), B5 (pantotenska kislina) in B12 (kobalamin), ki so pomembni za energijski metabolizem in zdravje živčnega sistema.
  4. Minerali: Poleg kalcija jogurt vsebuje minerale, kot so fosfor, magnezij in kalij, ki so ključni za različne biološke funkcije v telesu, vključno z uravnavanjem krvnega tlaka in ohranjanjem zdravih kosti.
  5. Probiotiki: Jogurt je pogosto obogaten s probiotiki, živimi mikroorganizmi, ki so koristni za črevesno zdravje in prebavo. Pomagajo vzdrževati ravnovesje mikroorganizmov v črevesju.
  6. Laktoza in oligosaharidi: Jogurt vsebuje naravno prisotno laktozo (mlečni sladkor) ter oligosaharide, ki lahko služijo kot prebiotiki, spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju.

Zaradi teh hranilnih vrednosti je jogurt pomemben del zdrave prehrane. Priporoča se uživanje različnih vrst jogurta, vključno s tistimi z nizko vsebnostjo maščob in brez dodanega sladkorja, za optimalne koristi za zdravje.

Prehranska vrednost jogurtovega peciva z jabolki

Približna prehranska vrednost na 100 g peciva:

  • Kalorije: Približno 250 kcal
  • Beljakovine: Približno 4 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 35 g
  • Maščobe: Približno 10 g
  • Vlaknine: Približno 1,5 g
  • Sladkor: Približno 20 g

Jogurtovo pecivo z jabolki je relativno nizkokalorično pecivo, vsebuje zmerno količino beljakovin ter ogljikovih hidratov, predvsem v obliki naravnih sladkorjev iz jabolk. Maščobe so prisotne v zmerni količini, medtem ko vlaknine prispevajo k prebavni vrednosti.

Sestavine za jogurtovo pecivo z jabolki

  • 2 jajci
  • 1 jogurt navadni (lahko tudi sadni)
  • 1 jogurtov lonček sladkorja
  • 1 jogurtov lonček olja
  • 2 jogurtova lončka moke
  • 1 pecilni prašek
  • 2-3 jabolka

Postopek

1Jabolka operemo, olupimo in narežemo na rezine. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2Vmešamo maso za biskvit. Začnemo z mokrimi sestavinami oziroma jajci, ki jih penasto umešamo, jim dodamo sladkor, jogurt in olje. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom in jo dodamo mokri zmesi.

3Gladko maso vlijemo na pekač, pokrit s peki papirjem. Preko biskvita položimo na rezine narezana jabolka. Pecivo pečemo 45 minut na 180°C.

4Ohlajeno pecivo po želji okrasimo s sladko smetano, sladkorjem v prahu ali stopljeno čokolado, ga razrežemo na kose in postrežemo.

Če te zanima …

kako lahko izboljšamo okus jogurtovega peciva z jabolki:

Dodajanje začimb in arom: Dodajte začimbe, kot so cimet, ingver ali muškatni orešček, da poudarite okus in aromo peciva.

Uporaba polnovredne moke: Zamenjajte del bele moke z polnovredno moko, da povečate prehransko vrednost in vlaknine v pecivu.

Vključitev oreščkov ali suhega sadja: Dodajte nasekljane oreščke, kot so orehi ali mandlji, ali suho sadje, kot so rozine ali suhe brusnice, za več teksture in okusa.

Zmanjšanje sladkorja: Če želite zmanjšati sladkost, lahko zmanjšate količino dodanega sladkorja ali uporabite nadomestke sladkorja, kot je stevija ali eritritol.

Uporaba naravnih sladil: Namesto belega sladkorja uporabite naravna sladila, kot sta med ali javorjev sirup, za bolj naraven in subtilen sladek okus.

Eksperimentiranje s sadjem: Poskusite različne sorte jabolk ali dodajte drugo sadje, kot so hruške ali borovnice, za raznolikost okusov.

Uporaba kokosovega olja: Namesto običajnega olja lahko uporabite kokosovo olje, ki bo dodalo pecivu rahel kokosov okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite