Jabolka – krhka valuta

Morda vas zanima

- Oglas -

Vsak dan bi morali pojesti vsaj eno jabolko. Jabolka namreč spadajo k osnovnim elementom zdrave prehrane. Imajo odličen okus, bodisi sladek bodisi kiselkast. V paleti sort lahko izberemo tisto, ki nam tekne najbolje. Jabolka vsebujejo vitamine in pektin, ki znižuje raven holesterola. Balastne snovi in sadni sladkor čistijo črevesje ter pomagajo pri vzdrževanju telesne teže.

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran” pravi ljudski pregovor. Sodobna znanstvena dognanja to dokazujejo. Poleg ugodnega učinka na raven holesterola v krvi in na črevesno sluznico dodaja organizmu tudi vitamin C. Pri nakupu jabolk izbirajmo plodove z gladkim olupkom. Doma hranimo jabolka v temnem prostoru pri temperaturi 6 do 10 °C. Čeprav so najčudovitejša v sadni skledi na mizi, postanejo pri sobni temperaturi mehka in izgubijo veliko hranilnih snovi.

Jabolka Jonagold odlikuje zelo aromatičen in nežen sladkast okus. Najbolj teknejo sveže, vendar jih lahko uporabimo tudi za pripravo kuhanih in pečenih jedi.

Golden delicius je sorta, ki ni dobila imena kar tako. Je zvezda med jabolki. Priljubljena je zaradi krhkosti, prijetne arome in rahlo kiselkastega okusa. Je primerna za takojšnjo uporabo.

Granny Smith je jabolko, znano po nizki količini sladkorja. Meso je krhko, a trdno, rahlo kiselkasto. Spada med najbolj priljubljena namizna jabolka, ki pa so primerna tudi za kuhanje in pečenje.

Elstar je jabolko, znano po enkratnem, polnem okusu. Zaradi začimbne, sadne arome, je zelo primerno za pripravo različnih jedi.

Majhno jabolko Cox Orange se na tržišču dobi od oktobra do pomladi. Ima sočno konsistenco in prijeten, sladek okus. Pri kuhanju se le počasi zmehča.

Jabolko Boskop je tipično zimsko jabolko, ki se dobi na tržišču vse do maja. Po spravilu je čvrsto in sočno, sčasoma pa se zmehča. Je idealno za pečenje.

Ingrid Marie je tipično zimsko jabolko – majhno, rdeče in sočno. Sveže zdrži vse do marca. Odlično je za pripravo zavitkov in nasploh za pripravo jedi.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi