Odlična osvežitev za vroče poletje.
Sestavine
- 4 limone
- nekaj kock sladkorja
- 150 g sladkorja
- 250 ml mineralne vode
- 1 beljak
- 1 vejica citronske melise
- sol
Priprava
1Eno limono operemo z vročo vodo, temeljito skrtačimo in osušimo. Lupino nastrgamo s pomočjo kock sladkorja. Vse limone, vključno s tisto, s katere smo naribali lupino, razpolovimo in iz njih stisnemo sok.
2V majhnem lončku kuhamo sladkor z mineralno vodo tako dolgo, da se sladkor povsem stopi. Sladkorni sirup prelijemo skozi fino sito v kovinsko skledico in pustimo, da se ohladi. Primešamo limonin sok in damo približno za eno uro v zmrzovalnik.
3Iz beljakov s ščepcem soli stepemo trd sneg in ga primešamo v nekoliko zmrznjen sorbet. Nato damo skledico v zmrzovalnik za nadaljni 2 uri.
4Medtem sorbet večkrat premešamo z metlico za sneg, da se ne utegnejo narediti večji ledeni kristali. Z vejico melise odtrgamo liste, oplaknemo in osušimo. Sorbet napolnimo v limone ali pomaranče, ki smo jih izdolbli in okrasimo z listi melise. Serviramo takoj.