Liker iz cvetov jegliča

Morda vas zanima

- Oglas -

Kako ujeti okus in barvo jegliča, preprosto, naberimo cvetove in jih predelamo v sirupe ali likerje. Prvotne likerje iz zdravilnih zelišč so naredili alkimisti v 13. stoletju in to tako, da do žganje prelili po lubju, koreninah ali cvetovih zdravilnih zelišč. Ti življenjski eliksirji niso bili predpisani samo za zdravljenje bolezni, temveč za oživitev srca, telesa in duha.

Sestavine

  • 3 skodelice cvetov jegliča
  • 2 skodelici cvetov jegliča
  • 2 skodelici sladkorja
  • 1 skodelica vode
  • 1/2 skodelice vodke ali žganja

Postopek

1Cvetove očistimo in grobo nasekljamo. Polovico cvetov položimo v čist, steklen kozarec in prelijemo z vodko. Malo jih potlačimo, da so vsi cvetovi prekriti. Kozarec zapremo in shranimo v temnem prostoru vsaj teden dni, še bolje dva. Vmes jih vsak dan dobro pretresemo.

2Sladkor in vodo damo v lonec in zavremo. Vremo pet minut, da se sladkor popolnoma stopi. Umaknemo z ognja in, ko se sirup malo ohladi, dodamo drugo polovico cvetov. Dobro premešamo in pustimo čez noč.  Naslednji dan sirup precedimo in shranimo v hladilniku, dokler namakamo cvetove v vodki. Lahko pa sirup pripravimo dan preden so cvetovi v vodki pripravljeni.

3Po dveh tednih precedimo še vodko s cvetovi in pomešamo s sirupom. Shranimo v manjših, temnih stekleničkah.

Prejšnji članekSirup iz jegliča
Naslednji članekSirup iz korenin jegliča
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -