Velikonočna pinca

Morda vas zanima

- Oglas -

Da za veliko noč ne bomo vedno pekli samo šunke v testu, lahko pripravimo tudi pinco. Pinca je mehak, dišeč in sladek kruh, ki se prileže za velikonočni zajtrk.

Sestavine

  • 1 kg moke
  • 400 ml mleka
  • kocka in pol kvasa
  • 120 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 200 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • 3 žlice ruma
  • nastrgana limonina in pomarančna lupinica
  • 1 jajce za premaz

Postopek

1Kvas damo v mlačno mleko in ga pustimo deset minut. Moko zmešamo z obema sladkorjema, soljo in nastrganima lupinicama, prilijemo mleko s kvasom, rum in rumenjake. Z ročnim mešalnikom zamesimo v gladko testo. Na koncu dodamo še na manjše koščke narezano zmehčano maslo in ga z mešalnikom vmešamo v testo. Po potrebi dodajamo moko, vendar ne preveč, saj mora ostati testo mehko.

2Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na dvojno količino, nato ga premesimo in razdelimo na tri dele. Iz vsakega dela oblikujemo debelejšo kačo in jih nato spletemo v kito. Pokrijemo in ponovno pustimo, da vzhaja na dvojno količino.

3Pečico segrejemo na 170 °C, pinco pred peko še premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo približno 1 uro. Če se nam zdi, da pinca prehitro postaja rjava, jo pokrijemo s peki papirjem ali aluminjasto folijo in nadaljujemo s peko. Pred koncem peke jo odkrijemo in zlato-rumeno zapečemo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -