Napitek iz črne redkve, ki obnavlja telo

Znam svetuje

Napitek iz črne redkve, ki obnavlja telo pripravimo na najbolj preprost način – kot sok, ki mu za moč dodamo še malo ingverja, meda in limoninega soka. Napitek je dovolj močan, da nas ubrani pred virusi, pljuča očisti sluzi in odreši kašlja, očisti ožilje, okrepi telo, obnovi jetra, spodbudi delovanje žolčnika, pospeši prebavo.

Ni primeren za ljudi, ki imajo težave s ščitnico.

Sestavine za napitek iz črne redkve, ki obnavlja telo

  • 4 manjše črne redkve
  • 3 cm velik kos ingverjeve korenine
  • 4 žlice meda
  • sok 4 limon
  • 50 ml vode

Postopek

1Črno redkev operite, olupite in njeno meso narežite na tanke krogce. Olupimo ingver. Izcedimo sok 4 limon.

2V mikser dodamo narezano redkev, naravnost v posodo naribamo ingver, dodamo limonin sok, 4 žlice meda in 50 ml vode ter zmiksamo v fino tekočo kašico.

3Z njo napolnite sterilizirano stekleno posodico in jo dobro zaprite.

4Eno žličko napitka iz črne redkve uživajte 3 do 4x na dan. Kura naj traja 3 tedne, ne več. Med kuro pijte veliko vode, če je le možno tudi 2 litra.

Črna redkev – kraljica zdravja

Črno redkev (Raphanus sativus L.) gojimo zaradi njenih korenin, ki jih lahko uživamo surove ali kuhane, seveda pa uporabljamo tudi njene zelene liste, saj jih lahko damo v solato ali pa iz njih iztisnemo sok. Ima značilen pikanten okus, ki veliko pove o njeni zdravilnosti. Vsebuje vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante ter eterično olje z žveplom raphanol in glikozide gorčičnim oljem, kar ji daje značilni okus. Obojega je največ tik pod črno povrhnjico.

Poleg tega vsebuje še vitamine skupine B, folno kislino in veliko vitamina C, pa železo, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, žveplo, cink in rafanin, ki ima antiseptične učinke.

Sestavine črne redkve:

Voda: Kot večina zelenjave vsebuje tudi črna redkev veliko vode, kar prispeva k njeni sočnosti.

Vlaknine: Redkev vsebuje prehranske vlaknine, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema.

Vitamini:

Vitamin C: Pomemben antioksidant, ki podpira imunski sistem.

Vitamin B6: Pomemben za normalno delovanje možganov in živčnega sistema.

Folna kislina (vitamin B9): Pomembna za razvoj celic in ohranjanje zdrave DNA.

Minerali:

Kalij: Pomemben za vzdrževanje ravnotežja elektrolitov in krvnega tlaka.

Magnezij: Igra vlogo pri številnih bioloških procesih v telesu.

Antioksidanti:

Glukozinolati: Naravne spojine, ki imajo protirakave lastnosti in pomembne antioksidativne učinke.

Fitonutrienti: Redkev vsebuje različne fitokemikalije.

Nizka kalorična vrednost: Črna redkev ima zelo malo kalorij ter je odlična za različne diete.

Zdravilnost črne redkve

Črna redkev je odlična proti obolenjem žolča in jeter, čisti zamaščena jetra, pospešuje presnovo maščob in maščobnih zalog, izboljšuje stanje ožilja. Z izločanjem toksinov iz sklepov pomaga pri artritičnih in revmatičnih obolenjih. Deluje čistilno in razkuževalno na dihala.

  1. Antioksidativne lastnosti: Črna redkev vsebuje antioksidante, kot so vitamini C in A, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu.
  2. Vsebnost vlaknin: Vlaknine v črni redkvi prispevajo k zdravju prebavil. Pomagajo ohranjati redno prebavo in zmanjšajo tveganje za različne bolezni prebavil.
  3. Fitokemikalije: Črna redkev vsebuje določene fitokemikalije, ki imajo protivnetne lastnosti in pomagajo razširiti dihalne poti.
  4. Detoksifikacija: črna redkev pomaga pri detoksifikaciji jeter in spodbuja izločanje toksinov iz telesa, za kar so odgovorne tudi spojine, kot so glukozinolati.

Ingver in njegova zdravilnost

Ingver vsebuje številne biološko aktivne spojine, vključno z gingerolom, ki ima antioksidativne in protivnetne lastnosti. Zaradi teh lastnosti se ingver tradicionalno uporablja za lajšanje prebavnih težav, zmanjševanje slabosti, spodbujanje prekrvavitve, blaženje bolečin in vnetij ter za podporo imunskemu sistemu.

Ingver ima različna imena v različnih jezikih in kulturah. Nekatera druga imena za ingver vključujejo:

  1. Zingiber officinale: To je znanstveno ime rastline ingver.
  2. Gan Jiang: To je kitajsko ime za ingver.
  3. Adrak: V hindijščini se ingver imenuje “adrak”.
  4. Shoga (しょうが): To je japonsko ime za ingver.
  5. Adu: V tamilščini se ingver imenuje “adu”.
  6. Jahe: V indonezijščini in malajščini je ingver znan kot “jahe”.
  7. Gingerroot: V angleščini je pogosto imenovan tudi “gingerroot” ali preprosto “ginger”.
  8. Khing (ขิง): To je ime ingverja v tajščini.
  9. Sonth: V nekaterih delih Indije se posušen ingver imenuje “sonth”.
  10. Jiang (姜): V kitajščini je splošen izraz za ingver.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite