Spomladanska dieta z rukolo

Znam svetuje

Rukola ali rukvica (Eruca vesicaria L.) je sredozemska rastlina, katere liste in semena so zelo cenili že v starem Rimu. Zelo dobro uspeva v hladnem vremenu in vlažni prsti, zato je idealna kot posevek, ki ga pobiramo pozimi in v začetku pomladi, sicer pa jo lahko sejemo kadarkoli v letu.

Liste pobiramo, ko so dolgi približno 10 cm – običajno so listi godni za pobiranje že šest tednov po setvi. Vsebujejo veliko provitamina A in vitamin C, vlaknin in mineralov.

Nekoč so iz rukole pripravljali sirup proti kašlju, danes pa jo uporabljamo kot zelišče, ki razstruplja organizem in je nadvse primerno za (spomladansko) dieto.

V kuhinji jo uporabimo tako, da mlade liste dodamo solatam za aromo. Rukola se odlično poda k ribjim in mesnim jedem. Sicer jih lahko damo tudi v omake, kuhamo v sopari ter pečemo na picah. Cvetove pa lahko uporabimo za gratiniranje solat.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite