Ringlojeva marmelada

Znam svetuje

Ringlojeva marmelada se kuha iz ringlojev (Cydonia oblonga L.), plodov drevesa ringloja. Okus ringloja je precej edinstven. Ima sladek, kiselkast in rahlo aromatičen okus, ki se razlikuje od drugih sadnih vrst. Nekateri opisujejo okus ringloja kot kombinacijo okusov hruške, jabolka in citrusov. Sladkost ringloja je uravnotežena s prijetno kislostjo, kar daje plodu osvežujočo in kompleksno aromo. Aroma ringloja je lahko nekoliko dišeča, kar doda dodatno dimenzijo okusu. Okus ringloja se razvija in postaja še bolj intenziven, ko se plod kuha ali uporablja pri pripravi marmelad, omak in drugih jedi.

Sestavine za ringlojevo marmelado

 • 2 kg zrelih ringlojev
 • 1/2 kg rjavega sladkorja
 • 1 žlica kardamoma
 • 1 žlička cimeta
 • 2 neškropljeni limoni – sok in lupinica

Postopek

1Ringloje operemo, olupimo in jim odstranimo peško. Nato jih narežemo na manjše koščke in damo v lonec. Dodamo jim sladkor, sok limon in lupinico ter počasi kuhamo na srednjem ognju do vretja. Redno mešamo, da se marmelada ne prismodi.

2Ko se sladkor stopi, ogenj zmanjšamo in počasi kuhamo še kakšnih 45 minut, odvisno od tega, kako gosto marmelado želimo. Sproti odstranjujemo morebitno peno, če se pojavi na gladini. Dodamo še cimet in kardamom ter zmes zmeljemo s paličnim mešalnikom.

3Po 45 minutah kuhanja preverimo gostoto marmelade. Na hladen krožnik kanemo nekaj kapljic marmelade. Če se hitro strdi in ne teče, je marmelada dovolj gosta. Če se še vedno preveč tekoča, nadaljujemo s kuhanjem in preverjamo gostoto na nekaj minut. Ko je marmelada dosegle želeno gostoto, ugasnemo ogenj. Pustimo marmelado počivati nekaj minut, da se nekoliko ohladi.

4S še vročo marmelado napolnimo dobro oprane in sterilizirane kozarce, ki jih tesno zapremo. Kozarce lahko steriliziramo tako, da jih postavimo v vrelo vodo, v pečico na 100 stopinj Celzija ali pa jih operemo v vroči vodi z milnico ter nato dobro speremo. Pokrijemo jih z odejo in ohladimo. Ringlojevo marmelado hranimo v suhem in hladnem prostoru.

V naši spletni trgovini se nahajajo vrhunski izdelki po neverjetnih cenah

Obstaja več razlogov, zakaj radi kuhamo ringlojevo marmelado:

 1. Trdost in kislost ringlojev: Ringloji so trdi in kisli plodovi, ki jih je težko jesti sveže. Ko se ringloji skuhajo, pa se zmehčajo in postanejo bolj užitni.
 2. Obogatitev okusa: Ringlojeva marmelada ima intenziven okus in vonj, ki je kombinacija sladkega, kislega in blago aromatičnega okusa. Kuhanje ringlov poveča koncentracijo teh okusov, kar daje marmeladi bogato in kompleksno aromo.
 3. Pektin: Ringloji vsebujejo naravni pektin, snov, ki pomaga zgostiti marmelado. Med kuhanjem ringlov se pektin sprosti in tvori gelasto strukturo, kar omogoča, da se marmelada pravilno zgosti.
 4. Konzerviranje: Kuhanje ringlov v marmelado pomaga podaljšati obstojnost plodov. Skozi postopek kuhanja in dodajanja sladkorja se ustvarijo neugodni pogoji za mikrobe, kar omogoča, da marmelada ostane sveža dlje časa.
 5. Uporaba pri peki in v kulinariki: Ringlojeva marmelada je vsestranska in se lahko uporablja v številnih sladicah, pecivih, nadevih in omakah. Kuhanje ringlov v marmelado omogoča ustvarjanje sladkih, kiselkastih in aromatičnih dodatkov za različne jedi.

Poleg tega je kuhanje ringlov v marmelado tradicionalen način obdelave teh plodov, saj se ringloji ne uživajo pogosto sveži. Kuhanje ringlov v marmelado je torej odličen način, kako izkoristiti te plodove in ustvariti okusno in trajno sladko marmelado.

Med pomembnejšimi zdravilnimi sestavinami v ringlojih so:

 1. Prehranske vlaknine: Ringloji so bogati s prehranskimi vlakninami, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine prispevajo k pravilnemu delovanju črevesja, pomagajo uravnavati prebavo ter vzdržujejo občutek sitosti.
 2. Antioksidanti: Ringloji vsebujejo antioksidante, kot so polifenoli, flavonoidi in vitamini C in E. Antioksidanti pomagajo zmanjševati oksidativni stres v telesu, ki je povezan z razvojem bolezni, ter ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov.
 3. Vitamin C: Ringloji so bogat vir vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju imunskega sistema, spodbujanju zdrave kože, tvorbi kolagena, absorpciji železa in drugih pomembnih presnovnih procesih.
 4. Fenolne spojine: Ringloji vsebujejo fenolne spojine, ki imajo protivnetne in protimikrobne lastnosti. Te spojine lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu ter ščitijo pred okužbami.
 5. Minerali: Ringloji vsebujejo minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, železo in fosfor. Ti minerali so ključni za pravilno delovanje različnih telesnih sistemov, vključno z živčnim, mišičnim in kostnim sistemom.

Take a hike and wAnder through the woods

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite