Makaroni s sirom na hitro pripravimo, ko občutimo tisto nenadno željo po obilnem, okusnem obroku, ki bi naš želodec hitro napolnil z okusom dobrote. Če je odgovor pritrdilen, potem vam predstavljamo popolno rešitev – makaroni s sirom na hitro! Ta mac and cheese je dejansko narejen v 10 minutah, medtem ko se kuhajo testenine.
Kakšen okus imajo makaroni s sirom na hitro
Makaroni s sirom na hitro imajo čudovit okus, ki združuje bogatost in kremasto teksturo sira z nežnostjo testenin. Sir cheddar ali gauda dodata slastno pikantnost, medtem ko muškatni orešček in poper prinesejo rahlo začinjen pridih. Omaka je gladka, kremasta in odlično zaokrožena s pravilno mero soli. Vse skupaj ustvari okusen, domač občutek, ki bo navdušil ljubitelje sira in tople, srčne kuhinje.
Prehranska vrednost makaronov s sirom na hitro
Vrednosti za celoten recept:
- Energijska vrednost: približno 2500-2800 kcal
- Beljakovine: približno 80-100 g
- Ogljikovi hidrati: približno 200-250 g
- Maščobe: približno 130-160 g
- Vlaknine: približno 10-15 g
- Sladkorji: približno 20-30 g
- Natrij: približno 1500-2000 mg
Makaroni s sirom na hitro so bogat obrok z zmerno visoko vsebnostjo beljakovin iz sira in testenin, zmernim deležem ogljikovih hidratov ter maščob, ki pa je dobro uravnotežen z vlakninami in nekaj sladkorji. Kljub temu je treba upoštevati, da ima jed višjo kalorično vrednost in večje količine soli.
Sestavine za makarone s sirom na hitro
- 320 g testenin – makaronov
- 30 g moke
- 30 g masla
- 500 ml mleka
- 260 g naribanega sira cheddar ali gauda
- ščepec muškatnega oreščka
- 1/4 žličke popra
- sol po okusu
Postopek
1V večjem loncu zavremo vodo (na 100 g testenin – 1 liter vode in ¼ žličke soli), jo posolimo in v njej skuhamo testenine po navodilih z embalaže.
2Medtem pripravimo omako. Maslo stopimo, dodamo moko in premešamo, da se napoji z maslom ter še naprej mešamo približno 2 minuti. Postopoma zalivamo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Vmes solimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Vmešamo še nariban sir in kuhamo toliko časa, da se sir stopi.
3Odstranimo z ognja, dodamo kuhane testenine, premešamo in makaroni s sirom na hitro so pripravljeni.
V receptu za makarone s sirom na hitro lahko uporabite različne vrste testenin:
- Klasični makaroni (macaroni):
- Klasični makaroni so najpogosteje uporabljeni v tem receptu. Imajo cevasto obliko, ki odlično zadrži omako.
- Penne:
- Penne so še ena odlična izbira. Imajo cevasto obliko z zarezo, ki omogoča, da se omaka lepo prime.
- Rigatoni:
- Rigatoni so bolj robustni kot penne in imajo cevasto obliko s širšim premerom. Odlično se obnesejo z bogatimi omakami.
- Conchiglie (školjke):
- Conchiglie imajo obliko školjke, ki zadržuje omako v svojih vdolbinah. To v jed prinese zanimiv vizualni učinek in teksturo.
- Farfalle:
- Farfalle, imenovani tudi metuljčki ali kravate, dodajo vizualni element s svojo krilato obliko. Omaka se lepo oprijema njihovih robov.
- Fusilli:
- Fusilli so vijugaste oblike in poskrbijo za dobro prepojenost z omako zaradi svoje teksture.
- Orechiette:
- Orechiette imajo obliko uhljev in so odlični za bolj goste omake, saj se omaka lepo zadrži v njih.
Če te zanima …
… kako lahko izboljšaš ta recept:
- Dodajanje zelenjave:
- Vmešajte dušeno zelenjavo, kot so brokoli, korenje ali špinača, za dodaten okus in hranilno vrednost.
- Uporaba različnih sirov:
- Namesto samo enega sira poskusite kombinirati več vrst sirov, na primer cheddar, gaudo in parmezan za bolj kompleksen okus.
- Vključitev zelišč:
- Dodajte sesekljana zelišča, kot so peteršilj, origano ali bazilika za svežino in okus.
- Dodajanje klobase ali slanine:
- Če želite več beljakovin in okusa, dodajte kuhano klobaso ali hrustljavo slanino.
- Vključitev gorčice:
- Dodajte malo gorčice v omako za pikanten okus.
- Uporaba polnozrnatih testenin:
- Zamenjajte običajne testenine z polnozrnatimi testeninami za dodaten vnos vlaknin in boljšo prebavljivost.
- Dodajanje oreščkov:
- Potresite s svežimi ali rahlo popečenimi oreščki, kot so pinjole, mandlji ali orehi za dodaten okus in hrustljavost.
- Dodajanje paradižnikov:
- Vmešajte narezane češnjeve paradižnike za osvežitev in barvitost jedi.