Makaroni s sirom na hitro

Znam svetuje

Makaroni s sirom na hitro pripravimo, ko občutimo tisto nenadno željo po obilnem, okusnem obroku, ki bi naš želodec hitro napolnil z okusom dobrote. Če je odgovor pritrdilen, potem vam predstavljamo popolno rešitev – makaroni s sirom na hitro! Ta mac and cheese  je dejansko narejen v 10 minutah, medtem ko se kuhajo testenine.

Kakšen okus imajo makaroni s sirom na hitro

Makaroni s sirom na hitro imajo čudovit okus, ki združuje bogatost in kremasto teksturo sira z nežnostjo testenin. Sir cheddar ali gauda dodata slastno pikantnost, medtem ko muškatni orešček in poper prinesejo rahlo začinjen pridih. Omaka je gladka, kremasta in odlično zaokrožena s pravilno mero soli. Vse skupaj ustvari okusen, domač občutek, ki bo navdušil ljubitelje sira in tople, srčne kuhinje.

Prehranska vrednost makaronov s sirom na hitro

Vrednosti za celoten recept:

  • Energijska vrednost: približno 2500-2800 kcal
  • Beljakovine: približno 80-100 g
  • Ogljikovi hidrati: približno 200-250 g
  • Maščobe: približno 130-160 g
  • Vlaknine: približno 10-15 g
  • Sladkorji: približno 20-30 g
  • Natrij: približno 1500-2000 mg

Makaroni s sirom na hitro so bogat obrok z zmerno visoko vsebnostjo beljakovin iz sira in testenin, zmernim deležem ogljikovih hidratov ter maščob, ki pa je dobro uravnotežen z vlakninami in nekaj sladkorji. Kljub temu je treba upoštevati, da ima jed višjo kalorično vrednost in večje količine soli.

Sestavine za makarone s sirom na hitro

  • 320 g testenin – makaronov
  • 30 g moke
  • 30 g masla
  • 500 ml mleka
  • 260 g naribanega sira cheddar ali gauda
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke popra
  • sol po okusu

Postopek

1V večjem loncu zavremo vodo (na 100 g testenin – 1 liter vode in ¼  žličke soli), jo posolimo in v njej skuhamo testenine po navodilih z embalaže.

2Medtem pripravimo omako. Maslo stopimo, dodamo moko in premešamo, da se napoji z maslom ter še naprej mešamo približno 2 minuti. Postopoma zalivamo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Vmes solimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Vmešamo še nariban sir in kuhamo toliko časa, da se sir stopi.

3Odstranimo z ognja, dodamo kuhane testenine, premešamo in makaroni s sirom na hitro so pripravljeni.

V receptu za makarone s sirom na hitro lahko uporabite različne vrste testenin:

  1. Klasični makaroni (macaroni):
    • Klasični makaroni so najpogosteje uporabljeni v tem receptu. Imajo cevasto obliko, ki odlično zadrži omako.
  2. Penne:
    • Penne so še ena odlična izbira. Imajo cevasto obliko z zarezo, ki omogoča, da se omaka lepo prime.
  3. Rigatoni:
    • Rigatoni so bolj robustni kot penne in imajo cevasto obliko s širšim premerom. Odlično se obnesejo z bogatimi omakami.
  4. Conchiglie (školjke):
    • Conchiglie imajo obliko školjke, ki zadržuje omako v svojih vdolbinah. To v jed prinese zanimiv vizualni učinek in teksturo.
  5. Farfalle:
    • Farfalle, imenovani tudi metuljčki ali kravate, dodajo vizualni element s svojo krilato obliko. Omaka se lepo oprijema njihovih robov.
  6. Fusilli:
    • Fusilli so vijugaste oblike in poskrbijo za dobro prepojenost z omako zaradi svoje teksture.
  7. Orechiette:
    • Orechiette imajo obliko uhljev in so odlični za bolj goste omake, saj se omaka lepo zadrži v njih.

Če te zanima …

… kako lahko izboljšaš ta recept:

  1. Dodajanje zelenjave:
    • Vmešajte dušeno zelenjavo, kot so brokoli, korenje ali špinača, za dodaten okus in hranilno vrednost.
  2. Uporaba različnih sirov:
    • Namesto samo enega sira poskusite kombinirati več vrst sirov, na primer cheddar, gaudo in parmezan za bolj kompleksen okus.
  3. Vključitev zelišč:
    • Dodajte sesekljana zelišča, kot so peteršilj, origano ali bazilika za svežino in okus.
  4. Dodajanje klobase ali slanine:
    • Če želite več beljakovin in okusa, dodajte kuhano klobaso ali hrustljavo slanino.
  5. Vključitev gorčice:
    • Dodajte malo gorčice v omako za pikanten okus.
  6. Uporaba polnozrnatih testenin:
    • Zamenjajte običajne testenine z polnozrnatimi testeninami za dodaten vnos vlaknin in boljšo prebavljivost.
  7. Dodajanje oreščkov:
    • Potresite s svežimi ali rahlo popečenimi oreščki, kot so pinjole, mandlji ali orehi za dodaten okus in hrustljavost.
  8. Dodajanje paradižnikov:
    • Vmešajte narezane češnjeve paradižnike za osvežitev in barvitost jedi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite