Osvežilna, enostavna in dobra sladica. Za pripravo ne potrebujemo pečice, temveč hladilnik. Količina sestavin je za okrogel pekač premera 26 cm.
Sestavine
Za tortno dno
- 400 g čokoladnih piškotov
- 100 ml mleka
- 50 g masla
- 1 žlica limonine lupinice
Za jogurtovo kremo
- 540 g navadnega čvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 lističev želatine
- sok ene limone
Za limonino kremo
- 2 jajci
- 2 neškropljeni limoni – sok in lupinica
- 100 g sladkorja
- 100 g masla
- ščepec soli
Postopek
1Najprej skuhamo limonino kremo. Limone operemo, naribamo lupinico in iztisnemo sok. Maslo narežemo na kocke.
2V kozico damo jajca in sladkor in stepamo nekaj časa, da se sladkor stopi. Kozico pristavimo na štedilnik, ki ga segrejemo na srednjo temperaturo, nadaljujemo z mešanjem in kuhamo, dokler masa ni popolnoma homogena.
3Nadaljujemo z mešanjem in dolijemo limonin sok, dodamo lupinico in ščep soli. Ko se sestavine dobro povežejo, začnemo dodajati koščke masla. Najprej enega, ko se ta stopi, pa naslednjega, dokler ne porabimo vsega masla.
4Stalno mešamo in nadaljujemo s kuhanjem, da se krema zgosti – postati mora gosta približno tako, kot puding. To traja približno 10 minut od začetka kuhanja. Ko dosežemo želeno gostoto, kremo odstavimo z ognja in jo precedimo skozi gosto sito, da odstranimo morebitne grudice. Mešamo še dve minuti, da se hitreje ohladi.
5Piškote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekača. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in mlekom namočimo piškotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice. Postavimo za 20 minut v hladilnik.
6Lističe želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo, Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili. Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in vaniljevim sladkorjem.
7Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v ohlajeno jogurtovo maso in vse skupaj razporedimo po piškotni osnovi. Po vrhu razporedimo še ohlajeno limonino kremo.
8Sladico postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Postrežemo hladno, okrašeno z rezinami limone in svežimi lističi melise.