Snežne kepe v vaniljevi kremi

Morda vas zanima

- Oglas -

To izvrstno sladico poznajo v veliko državah pod različnimi imeni. V Franciji se imenuje île flottante (plavajoči otok), za Nemci je Schnee-Eier (snežno jajce), pri nas pa so to snežne kepe. Sladico ni prav težko pripraviti, potrebujemo pa res čvrst sneg.

Sestavine

Za snežne kepe

  • 0,8 l mleka
  • 4 beljaki
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlica limoninega soka
  • nekaj zrn soli

Za vaniljevo kremo

  • 4 rumenjaki
  • 1 strok vanilje
  • 60 g sladkorja
  • 1 dl mleka

Postopek

1Beljake ločimo od rumenjakov in dodamo limonin sok. Stepamo toliko časa, da se naredi sneg, vendar ne čisto do konca. Postopoma dodajamo sladkor v prahu in neprestano stepamo, da dobimo čvrsto, svetlečo maso.

2V široki kozici segrevamo mleko, ki mu dodamo nekaj zrn soli. Segrejemo ga skoraj do vretja in nato zmanjšamo temperaturo.

3V kozico začnemo vstavljati snežne kepe. Pri oblikovanju si pomagamo z dvema žlicama, lahko pa vzamemo tudi zajemalko za sladoled. Kepe Pprevidno položimo v mleko, ki med kuhanjem ne sme vreti, saj nam kepe lahko razpadejo.

4V mleko položimo toliko kep naenkrat, da se med seboj ne dotikajo, saj med kuhanjem kepe narastejo. Na eni strani jih kuhamo pol minute, nato jih previdno obrnemo in kuhamo še pol minute.

5S penovko lih previdno vzamemo iz mleka, pri tem poskušamo odcediti čim več mleka, in jih polagamo na krožnike, v katerih jih bomo servirali.

6Ko skuhamo vse snežne kepe, pripravimo še vaniljevo kremo. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo. Mešamo toliko časa, da se stopi ves sladkor in masa spremeni barvo, postane svetlejša. Dodamo 1 dl mleka in dobro premešamo.

7V mleko, v katerem smo kuhali snežne kepe, damo prerezan vaniljev strok, iz njega z nožkom postrgamo semena in mleko segrevamo na nizki temperaturi.

8Jajčno mešanico počasi vlivamo v vroče (ne sme vreti) mleko in neprestano mešamo z metlico. Kuhamo približno dve minuti, da se krema začne gostiti.

9Pripravimo si večjo posodo ali kar v umivalnik nalijemo mrzlo vodo. Vaniljev strok odstranimo. Kuhano kremo položimo v hladno kopel in ves čas mešamo, da se malo ohladi. Kremo polijemo okoli naših snežnih kep. Preden postrežemo, dobro ohladimo. Sladica bo še boljša, če jo okrasimo s stopljeno čokolado ali karamelno omako.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -