Sacher torta

Znam svetuje

Stara, dobra klasika, ki ne razočara! Sacher torta je zelo čokoladna, se topi v ustih in je v kombinaciji z dobro marelično marmelado res prava zmagovalka. Za dober uspeh je ključnega pomena da se držimo količin in postopka. V kolikor torto hranimo v hladilniku, jo vsaj pol ure pred postrežbo držimo na sobni temperaturi, serviramo pa jo v družbi hladne stepene smetane.

Sestavine za Sacher torto

Sestavine ustrezajo pekaču premera 18 cm.

Čokoladno testo (biskvit)

 • 4 jajca sobne temperature (velikostni razred M)
 • 130 g zmehčanega masla
 • 150 g temne čokolade (45-50%)
 • 70 g sladkorja v prahu
 • 80 g kristalnega sladkorja
 • 80 g gladke moke
 • 20 g kakava v prahu
 • 15 g škroba

Premaz

 • 200 g gladke, kvalitetne marelične marmelade sobne temperature

Čokoladna glazura

 • 200 g temne čokolade (45-50%)
 • 50 g masla
 • 5 žlic olja

Postopek

Čokoladno testo (biskvit)

1Čokolado stopimo nad paro in jo ohladimo do mlačnega. Jajca ločimo. Beljake s kristalnim sladkorjem stepemo v čvrst sneg.

2Mehko maslo kremno stepemo s sladkorjem v prahu (uporabimo trikotni nastavek za mešanje), nato med stepanjem dodajamo en po en rumenjak. Ko so rumenjaki umešani, dodamo stopljeno čokolado in na najnižji hitrosti mešalnika mešamo da dobimo enotno, kremno maso.

3Moko, škrob in kakav premešamo in presejmo na čokoladno maso. Na najnižji hitrosti mešalnika gladko zmešamo. Z lopatko v treh korakih nežno vmešamo sneg beljakov.

4Maso enakomerno porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno). 

5Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj približno 45 minut. Ker se pečice med seboj razlikujejo, po 40 minutah peke naredimo preizkus z zobotrebcem (ko iz testa potegnemo suh zobotrebec, je testo pečeno).

6Pečenemu biskvitu po 5 minutah odstranimo obroč in ga ohlajamo na mreži. Ko je dovolj ohlajen, da ga lahko držimo z rokami, ga obrnemo in odstranimo papir za peko. Biskvit postavimo nazaj v prvoten položaj in ga popolnoma ohladimo. Ohlajen biskvit prečno prerežemo na 3 enake dele (diske), vrhnjo hrustljavo skorjico odstranimo. 

7Na mrežo postavimo spodnjo plast biskvita in jo enakomerno premažemo z marmelado (*del marmelade po želji zmešamo z nekaj vode in ruma, da se vpije v testo in nato še premažemo z marmelado). Pokrijemo z drugo plastjo biskvita, premažemo z marmelado in postopek ponovimo še s tretjo plastjo. Torto sedaj v celoti (tudi obod) premažemo z marmelado. Pomagamo si s paletnim nožem, saj bo površina tako res enakomerna in gladka. Torto do oblivanja hranimo v hladilniku.

8Mrežo postavimo na pekač, ki smo ga obložili s plastično živilsko folijo (tako pri oblivanju ne umažemo površine) in pripravimo glazuro.

Čokoladna glazura

1Čokolado z maslom stopimo nad paro; preden dodamo olje, odvzamemo eno ali dve žlici čokolade, ki jo bomo potrebovali za napis. Damo jo v dresirno vrečko.

2Stopljeni čokoladi dodamo olje in gladko zmešamo. Če se nam zdi, da je čokolada pregosta in ne steče lepo z žlice, dodamo še malo olja. 

3Torto takoj oblijemo: najprej krožno ob robu in nato še po sredini. Z večjim paletnim nožem poravnamo površino torte in odstranimo višek čokolade, ki mora lepo steči po robu torte. Torto poljubno popišemo s prihranjeno čokolado.

4Torto s pladnjem vred damo za 10 minut v hladilnik, da se čokolada strdi. 

5S pomočjo dveh paletnih nožev ali lopatke jo prestavimo na servirni krožnik.

Nasvet

​Torta naj vsaj pol ure pred postrežbo počaka izven hladilnika, da se omehča in prepoji. Postrežemo jo s stepeno smetano.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite