Bezgova panakota

Morda vas zanima

- Oglas -

Bezgova panakota je izvrstna sladica, ki združuje bogat okus vaniljeve kreme s subtilno cvetlično noto bezgovih cvetov. Ta sladica je kremasta, gladka in hladna ter je odlična izbira v toplih poletnih dneh ali kot zaključek obroka. Bezgovi cvetovi dodajo poseben in rafiniran okus, ki se lepo dopolnjuje z vaniljo. Vsak grižljaj se stopi v ustih in sprošča bogate okuse smetane, vanilje in nežne cvetlične note bezga. Bezgova panakota ima lepo ravnotežje med sladkostjo in svežino ter navdušuje s svojo harmonijo okusov.

Sestavine za bezgovo panakoto

  • 500 ml smetane za stepanje
  • 250 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 1 vaniljeva palčka (ali 1 žlička vaniljevega ekstrakta)
  • 10-12 svežih bezgovih cvetov
  • 8-10 koščkov suhega piškota (savojardi)

Postopek

1V loncu zmešamo smetano, mleko in sladkor. Lonec postavimo na štedilnik in tekočino segrevamo na srednji temperaturi. Sladkor se mora popolnoma stopiti, vendar tekočina ne sme zavreti.

2Medtem ko se mešanica segreva, v drugem loncu stepemo rumenjake, dodamo vaniljo (vaniljevo palčko prerežemo po dolžini in z nožem izdolbemo sredico). Dobro premešamo.

3Počasi in postopoma vlijemo vročo smetanovo mešanico v rumenjake in ves čas mešamo. Rumenjaki ne smejo zakrkniti, zato vlivajmo res počasi.

4Zmes damo nazaj v lonec in na štedilnik ter jo segrevamo na nizki temperaturi. Nenehno mešamo, dokler se zmes ne zgosti in postane gladka, kremna omaka. Zmes ne sme zavreti, ker še vedno moramop paziti, da rumenjaki ne zakrknejo. Ko je zmes dovolj gosta, jo odstranimo s štedilnika.

5Bezgove cvetove nežno oplaknemo pod tekočo vodo, da odstranimo umazanijo ali žuželke. Cvetov ne pustimo predolgo v vodi, ker nočemno, da izgubijo svojo aromo. Dodamo jih v vročo kremno omako. Naj se namakajo približno 20-30 minut, da se okus bezga prenese v omako.

6Precedimo omako skozi fino cedilo, da odstranimo bezgove cvetove, potem pa pustimo, da se omaka ohladi na sobno temperaturo.

7V kozarce ali skodelice naložimo koščke suhega piškota. Prelijemo jih s hladno bezgovo kremno omako, da popolnoma prepoji piškote. Panakoto postavimo v hladilnik in pustimo, da se ohladi in strdi, kar traja vsaj 2-3 ure, najbolje pa je seveda, če jo pustimo čez noč.

8Preden bezgovo panakoto postrežemo, jo lahko okrasimo s svežim sadjem, kot so jagode.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad