Skutini štruklji

Morda vas zanima

- Oglas -

Kuhani skutini štruklji so posebnost naše kuhinje. Lahko jih jemo z mesom kot prilogo, potresemo z drobtinicami, sladkamo … Vedno so dobri.

Sestavine

Testo

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • 1 dl mlačne vode
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička limoninega soka

Nadev

  • 500 g skute
  • 200 ml kisle smetane
  • 2 jajci

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo olje, limonin sok, sol pa raztopimo v mlačni vodi.

2Vodo dolivamo postopoma, testo začnemo mesiti s prsti, da se sestavine začnejo mešati med seboj.

3Ko dolijemo vso vodo in začnemo gnesti, gnetemo testo vsaj 10 minut, da postane gladko, voljno, prožno in se ne prijema rok. Vmes nekajkrat s testom udarimo ob delovno površino.

4Iz testa oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljem, vanjo prestavimo hlebček, ki ga tudi premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj eno uro.

5Pripravimo nadev. V skledi zmešamo skuto, smetano in jajci, če bomo pripravljali sladke štruklje, pa dodamo še žlico sladkorja.

6Delovno površino pokrijemo s prtom, ki ga dobro pomokamo. Spočito testo damo na pomokan prt, ga rahlo pomokamo in tanko razvaljamo. Nato ga začnemo s pomočjo hrbtne strani rok vleči. Začnemo na sredini in počasi vlečemo proti sebi. Testo mora biti tanko, a ne tako kot za pečen zavitek. Na koncu razvlečemo še robove, debelejše pa odrežemo. Če se nam med vlečenjem testo krči, ga na tanko premažemo z oljem in pustimo počivati še nekaj minut.

7Razvlečeno testo enakomerno namažemo z nadevom. Začnemo zavijati najprej z rokami, ko naredimo dva zavoja, pa privzdignemo prt, da se testo začne zavijati v štrukelj.

8V širokem loncu zavremo vodo, malo jo posolimo. Štrukelj ohlapno zavijemo v alu folijo, ki smo jo prej namazali z oljem ali maslom. Robove dobro zavijemo, da se štrukelj med kuhanjem ne odpre. Lahko pa ga zavijemo v večjo bombažno krpo, ki jo zmočimo in potresemo z drobtinicami. Konce povežemo. Kuhamo 30-35 minut, previdno ga vzamemo iz vode in pustimo zavitega še 10 minut. Nato ga odvijemo in narežemo na nekaj centimetrov debele rezine.

Nasvet

9Če smo pripravili sladek štrukelj, na maslu zlato popražimo drobtinice in te potresemo po kuhanih štrukljih. Postrežemo z domačim sadnim prelivom.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -