Osnovno testo za sočne mafine

Znam svetuje

V tem receptu predstavljamo osnovno testo za sočne mafine, ki pa ga lahko po želji obogatimo z najrazličnejšimi dodatki.

Mafini, kot jih poznamo danes, so se razvili v Združenih državah Amerike. Koncept majhnih slaščic, pečenih kot posamezni, samostojni kosi, se je začel pojavljati v 18. stoletju, njihova priljubljenost in recepti pa so se skozi čas razvijali in spreminjali. Mafini so postali še bolj znani in priljubljeni v ZDA v 19. stoletju, kjer so postali del tradicionalne ameriške kuhinje. Danes so priljubljena sladica po vsem svetu, ki je medtem postala tudi slana, pekoča in še kakšna. Pomembno je, da imajo mafini mehko in rahlo teksturo.

Ko izbiramo moko za peko mafinov, je navadna pšenična bela moka (tip 400 ali 500) povsem dobra in primerna izbira. Ta moka je univerzalna in daje dobre rezultate pri peki.

Poleg tega se v receptih za mafine uporabljajo tudi druge vrste moke, ki dodajo poseben okus in teksturo:

 • Polnozrnata moka: Uporaba polnozrnate moke doda bolj bogat okus in poveča prehransko vrednost mafinov.
 • Ržena moka: Dodatek ržene moke mafinom doda malo temnejšo barvo in bolj rustikalen okus.
 • Ovsena moka: Ovsena moka je odlična za pripravo bolj zdravih mafinov, saj je bogata s prehranskimi vlakninami.

Pomembno pri peki mafinov

 1. Pravilno mešanje sestavin: Sestavine je treba temeljito premešati, vendar ne preveč. Mešanje naj bo nežno, da se sestavine lepo združijo, vendar ne preveč, da testo ostane zračno.
 2. Pravilna konsistenca testa: Testo za mafine naj bo gosto, vendar še vedno mazljivo. Ne sme biti preveč tekoče ali preveč gosto, da bo peka enakomerna.
 3. Pravilna temperatura pečice: Pomembno je, da pečico predhodno segrejete na pravo temperaturo, kot je navedeno v receptu. Pravilna temperatura zagotavlja enakomerno pečenje in vzpostavi ustrezno teksturo mafinov.
 4. Pravilna velikost modelčkov za mafine: Uporaba ustrezno velikih modelčkov za mafine je pomembno. Modelčki naj bodo dovolj veliki, da se testo ne razlije prek roba, vendar tudi ne preveliki, da se mafini lepo dvignejo.
 5. Pravilno doziranje testa: Testo enakomerno razdelite v modelčke za mafine. Poskusite doseči enako količino testa v vsakem modelčku, da se muffini enakomerno spečejo.
 6. Pravilen čas peke: Sledite času peke, ki je naveden v receptu, vendar upoštevajte, da se lahko čas peke razlikuje glede na pečico. Če so mafini pečeni, preverimo s pomočjo zobotrebca. Ko ga zapičimo v testo in ostane čist, so mafini pečeni.
 7. Ohlajanje mafinov: Po peki pustite, da se mafini ohladijo v pekaču približno 5-10 minut, nato pa jih damo na mrežo. To bo pomagalo, da ohranijo hrustljavo zunanjost.

Če mafini med peko ne zrastejo:

 1. Preverite svežino sestavin: Preverite svežino pecilnega praška in sode bikarbone, saj so to sestavine, ki pomagajo zrasti mafinom.
 2. Pravilna konsistenca testa: Prepričajte se, da je testo gosto, vendar še vedno mazljivo. Preveč tekoče testo lahko prepreči, da bi se mafini dvignili.
 3. Pravilna količina sestavin: Preverite, ali ste pravilno odmerili sestavine, kot je navedeno v receptu.
 4. Pravilna temperatura pečice: Naj bo pečica res segreta na zahtevano temperaturo. Previsoka ali prenizka temperatura vpliva na rast mafinov.
 5. Previdno mešanje: Mešajte sestavine le toliko, da se združijo. Prekomerno mešanje lahko sprosti zrak, kar nas pripelje do ploskih mafinov. Mešamo nežno in samo toliko, kolikor je potrebno.
 6. Pravilni modelčki za mafine: Prepričajte se, da uporabljate ustrezno velike modelčke za mafine glede na količino testa. Preveliki modelčki povzročijo, da se testo preveč razširi, medtem ko premajhni modelčki omejijo rast mafinov.
 7. Ne odpirajte pečice med peko: Med peko mafinov se izogibajte odpiranju pečice, saj nenadne temperaturne spremembe lahko vplivajo na rast testa.

Sestavine za osnovno testo za sočne mafine

 • 300 g moke
 • 2 jajci
 • 120 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 1 pecilni prašek
 • 200 ml mleka
 • 80 g stopljenega masla
 • ščepec soli

Postopek

1Jajci in oba sladkorja penasto vmešamo. Mešamo toliko časa, da masa malo naraste in postane svetlejša. Med mešanjem dodajamo stopljeno in ohlajeno maslo, zatem pa še mleko. Vse skupaj premešamo, da se sestavine povežejo v enotno zmes.

2Moki vmešamo pecilni prašek in sol ter suhe sestavine med mešanjem postopoma dodajamo v mokre.

3Pekač za peko mafinov dobro namažemo z maslom ali obložimo s papirčki. Papirčke nadevamo z maso, postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180°C in pečemo 15 minut. Preden jih vzamemo iz pečice, zobotrebec zapičimo v sredino mafina in če se nanj nič ne prime, so pečeni. Peko po potrebi podaljšamo.

4V osnovno testo za mafine lahko po želji vmešamo čokoladne kapljice, sveže ali zamrznjeno sadje, oreščke, cimet, rum, del moke nadomestimo s kakavom v prahu ali mletimi oreščki … Naredimo take, kot so nam všeč.

3 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite