Jagodni mafini z rabarbaro

Znam svetuje

Jagodni mafini z rabarbaro in malo marcipana niso navadni mafini. So osvežujoči in sladki, v njih pa stebla rabarbare pustijo tudi malo kiselkastega okusa. So za tiste, ki ste malo drzni, včasih predrzni. Pa ti, kakšen si?

Rabarbara resda spada med zelenjadnice, a se pogosto uporablja kot sadje. Kulinarika obožuje njena debela, sočna, rdečkasta stebla. Srečamo jo v sladicah, kot so torte in kolači, v kompotih, marmeladah in celo omakah, saj se lepo ujame s sladkorjem in sadjem, na primer z jagodami, hruškami, breskvami. Rabarbara je zdrava zelenjadnica, bogata z vlakninami, vitamini C in K, tudi s kalijem. Pospeši našo prebavo in dviguje naš imunski sistem.

Pomembno je omeniti, da so samo stebelca rabarbare užitna, medtem ko so listi rastline strupeni, saj je v njih visoka vsebnost oksalne kisline, ki je lahko škodljiva za človeško telo.

Kaj je oksalna kislina?

Oksalna kislina je organska spojina, ki jo najdemo naravno v različnih rastlinskih in živalskih virih ter tudi v človeškem telesu. V prehrani so najpogostejši viri oksalne kisline rastline, kot so rabarbara, špinača, pesa, čokolada, oreščki, zelišča in nekatere druge zelenjadnice.

Oksalna kislina ima svoje biokemične funkcije, vendar pa lahko v nekaterih primerih povzroči tudi neželene učinke. Njena glavna značilnost je sposobnost tvorbe kristalov, znanih kot oksalati. Ko se oksalati nabirajo v telesu v prevelikih količinah ali kadar se kristalizirajo in usedajo v tkivih, lahko povzročijo različne težave, kot so ledvični kamni (oksalatni kamni) ali draženje sečil.

Pomembno je omeniti, da so ledvični kamni lahko posledica dolgotrajnega uživanja hrane, bogate z oksalno kislino, čeprav so tudi genetski in drugi dejavniki vključeni v njihov razvoj. Posamezniki, ki so nagnjeni k tvorbi ledvičnih kamnov, bi morali omejiti vnos živil z visoko vsebnostjo oksalne kisline ter se posvetovati s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom.

V splošnem je zmerno uživanje živil, ki vsebujejo oksalno kislino, varno za večino ljudi. Vendar pa bi se posamezniki s posebnimi prehranskimi potrebami, kot so tisti z ledvičnimi težavami ali kamni, morali posvetovati s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, da bi se izognili morebitnim težavam.

Katere zdravilne sestavine vsebuje rabarbara?

Rabarbara (Rheum rhabarbarum L.) vsebuje več zdravilno pomembnih sestavin, predvsem v svojih koreninah, ki se v tradicionalni medicini uporabljajo za različne namene. Vendar je pomembno poudariti, da je potrebna previdnost pri uživanju rabarbare, saj vsebuje tudi sestavine, ki so lahko škodljive v večjih količinah.

Nekatere od zdravilnih sestavin v rabarbari so:

 1. Antocianini: To so fitokemikalije, ki imajo antioksidativne lastnosti in prispevajo k zdravju srca ter lahko pomagajo zmanjšati vnetja.
 2. Fenolne spojine: Vsebujejo različne fenolne spojine, ki imajo antioksidativne lastnosti in lahko pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov.
 3. Dietalna vlakna: Rabarbara je bogata s prehranskimi vlakni, ki so koristna za prebavo, uravnavanje ravni sladkorja v krvi in občutek sitosti.
 4. Vitamini in minerali: Vsebuje vitamine, kot so vitamin C in vitamini skupine B, ter minerale, kot so kalij, kalcij in magnezij, ki so ključni za različne funkcije v telesu.
 5. Antrakinonski glikozidi: To so naravne spojine, odgovorne za laksativne učinke rabarbare na prebavo. Vendar je treba biti previden pri uživanju rabarbare, da ne bo delovala kot premočno odvajalo.

Kljub tem zdravilnim sestavinam je treba opozoriti, da lahko večji vnos rabarbare ali njenih pripravkov v prehrani povzroči težave, kot so prebavne težave, interakcije z zdravili, pomanjkanje kalcija in morebitno draženje ledvic. Zato je pri uživanju rabarbare priporočljivo vzdrževati zmernost in se posvetovati z zdravstvenim strokovnjakom, še posebej, če imate obstoječe zdravstvene težave ali jemljete zdravila.

Sestavine za jagodne mafine z rabarbaro

 • 250 g jagod
 • 200 g stebla rabarbare
 • 100 g marcipanove mase
 • 125 g masla
 • 150 g sladkorja
 • 1 ščepec soli
 • 100 g jogurta
 • 80 g pšeničnega zdroba
 • 3 jajca
 • 150 g moke
 • 1 žlička pecilnega praška
 • maščoba za pekač

Postopek

1Jagode in rabarbaro operemo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

2Marcipanovo maso dobro zmečkamo in jo z maslom, ki naj bo sobne temperature, zmešamo v gladko maso. Dodamo ji sladkor, sol, jogurt, zdrob in jajca ter dobro premešamo. Zmešamo moko in pecilni prašek, presejemo in dodamo k ostali masi.

3Testu primešamo še narezano rabarbaro in jagode ter z njim napolnimo modelčke za mafine. Pečemo okoli 35 minut, pri 180 stopinjah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite