Navadni mafini – preprost recept, ki vedno uspe

Znam svetuje

This post is also available in: Hrvatski (Hrvaški)

Navadni mafini – preprost recept, ki vedno uspe so mehki, dišeči in nežno sladki kolački, ki zadišijo po vanilji in domačem udobju. To je tisti osnovni recept, ki ne razočara – brez zapletenih korakov, z le nekaj preprostimi sestavinami, ki jih imate vedno pri roki. Ko se iz pečice razleže toplina in vonj po maslu, se začne dan z nasmehom.

Ta recept za navadne mafine je popolna osnova za vse različice: dodajte borovnice, koščke čokolade, banano ali orehe – a že povsem preprosti, takšni “klasični”, so najboljši. Mehki, rahli in zlato zapečeni so dokaz, da je v preprostosti največ čara.

Čas priprave: 10 minut | Čas peke: 20 minut | Za: 12 mafinov

Sestavine za navadne mafine (za 12 kosov)

  • 250 g gladke moke
  • 120 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 125 ml mleka
  • 125 ml olja ali stopljenega masla
  • ščep soli
  • naribana limonina lupinica ali nekaj kapljic vanilijevega ekstrakta (po želji)

Postopek

1Pečico segrejte na 180 °C (ventilatorsko 160 °C). Pripravite model za mafine in vanj vstavite papirnate modelčke.

2V večji skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sladkor, vanilijev sladkor in ščep soli. Dobro premešajte, da se suhe sestavine enakomerno porazdelijo.

3V drugi posodi stepite jajci, dodajte mleko in olje (ali maslo). Po želji dodajte naribano limonino lupinico ali vanilijev ekstrakt za aromo.

4Suhe sestavine počasi vmešajte v mokre in premešajte samo toliko, da se povežejo – testo naj ostane rahlo grudasto. Tako bodo mafini mehki in zračni.

5Testo razdelite v modelčke do približno 3/4 višine in pecite 20–22 minut, dokler se lepo zlato ne obarvajo. Pečene mafine rahlo ohladite na rešetki.

6Po želji jih posujte s sladkorjem v prahu ali okrasite s koščkom sadja. Najboljši so še rahlo topli – ob skodelici mleka, kakava ali kave.

Nasveti za popolne mafine

• Za dodatno sočnost dodajte žlico kisle smetane ali grškega jogurta.
• Testa ne mešajte predolgo – raje le toliko, da ni več vidne moke.
• Za hrustljavo skorjico lahko dodate malo rjavega sladkorja na vrh pred peko.
• Če želite brez mleka, uporabite rastlinski napitek (mandljev, ovseni ali sojin).
• Mafine lahko zamrznete in jih pozneje hitro pogrejete v pečici.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj so moji mafini suhi?

Najpogosteje so suhi, če ste jih pekli predolgo ali če je testo preveč zmešano. Naslednjič zmanjšajte čas peke za 2–3 minute in testo le rahlo premešajte.

Lahko uporabim maslo namesto olja?

Seveda! Maslo da mafinom bogatejši okus, olje pa poskrbi za večjo sočnost. Idealno je uporabiti polovico masla in polovico olja.

Kaj lahko dodam v osnovno testo?

To osnovno testo je popolna podlaga za vse okuse. Dodajte čokoladne kapljice, borovnice, naribano jabolko, orehe ali koščke banane. Preizkusite tudi čokoladne mafine in mafini z borovnicami.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite