Cheesecake z belo čokolado

Znam svetuje

Cheesecake z belo čokolado je kombinacija hrustljavega piškotnega dna in kremastega nadeva z bogato belo čokolado, ki razvaja naše brbončice. Ta cheesecake je tudi enostaven za pripravo, zato je odlična izbira za posebne priložnosti ali kar tako, ko si zaželite nekaj posebnega.

Cheesecake kot sladica je prvič zabeležen v starodavni grški kulturi, in sicer okoli 5. stoletja pred našim štetjem. Grki so razvili osnovni recept, ki je vključeval mešanico sira, medu in pšenične moke. Ta sladica je bila znana kot “plakous” in je veljala za vir energije ter hrano za olimpijske športnike.

V času Rimskih cesarstva so Rimljani prilagodili grški recept in ga razširili po celotnem imperiju. Dodali so jajca v mešanico, kar je omogočilo, da se cheesecake pri peki bolje strdi. Poleg tega so uvedli uporabo različnih sirov, ki so bili na voljo v različnih regijah. Cheesecake je postal priljubljena sladica na rimskih banketih.

V 20. stoletju je cheesecake doživel razcvet in postal ena najbolj priljubljenih slaščic po vsem svetu. Ameriški cheesecake, zlasti newyorški stil, je postal znan po svoji kremasti in bogati teksturi.

Sestavine za cheesecake z belo čokolado

  • 300 g piškotov maslenih ali polnozrnatih piškotov
  • 150 g masla, stopljenega
  • 500 g kremnega sira – mascarpone
  • 200 g bele čokolade, stopljene
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli
  • sveže jagode ali drugo sadje po izbiri za okrasitev

Postopek

1Najprej pripravimo dno. V multipraktiku zmeljemo piškote, da dobimo drobtine. V skledi zmešamo drobtine piškotov in stopljeno maslo ter dobro premešamo, da se sestavini povežeta.

2Pripravljeno zmes enakomerno porazdelimo po dnu pekača za cheesecake. Uporabimo pekač s snemljivim dnom, da bomo lažje vzeli cheesecake iz pekača po hlajenju. S pomočjo žlice ali dnom kozarca enakomerno pritisnemo zmes po dnu, da dobimo trdno in kompaktno osnovo. Nato postavimo pekač s pripravljeno osnovo v hladilnik, da se strdi, medtem ko pripravljamo nadev.

3V skledi z električnim mešalnikom ali s pomočjo ročnega metlice stepemo mascarpone, da postane kremast. Dodamo stopljeno belo čokolado in dobro premešamo, da se enakomerno poveže. Nato dodamo vaniljev ekstrakt in ščepec soli ter ponovno premešamo.

4V ločeni posodi stepemo sladko smetano z žlico sladkorja v prahu, da dobimo čvrste vrhove. Nato jo nežno primešamo kremnemu siru in beli čokoladi. Pazimo, da ne izgubimo zračnosti smetane.

5Nadev enakomerno razporedimo po pripravljeni piškotni osnovi v pekaču. S pomočjo lopatice ali hrbtnega dela žlice poravnamo površino cheesecakea.

6Pekač s cheesecakeom postavimo nazaj v hladilnik in pustimo, da se ohlaja in strdi vsaj 4 ure ali še bolje čez noč.

7Ko je cheesecake povsem strjen, ga previdno odstranimo iz pekača. Okrasimo ga s svežimi jagodami ali drugim sadjem po izbiri.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite