Kremast sladoled, ustvarjen za ljubitelje kave. Idealen je tudi za pripravo ledene kave.
Sestavine za domač kavni sladoled
- 150 ml kave
- 30 ml viskija ali kremnega likerja
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- 100 g mascarpone sira
- 80 g sladkorja
Postopek
1Kavo skuhamo v kafetieri in jo ohladimo. Alkohol, ki ga dodamo v sladoled, poskrbi za manj vodnih kristalov, saj alkohol ne zamrzne in posledično dobimo bolj mehek sladoled. Nič pa ne bo narobe, če ga izpustimo, sladoled bo vseeno odličen.
2Mascarpone, viski, sladkor in kavo z metlico zmešamo v gladko kremo. Sladko smetano posebej stepemo do čvrstega in jo nato z lopatko počasi vmešamo v kremo. Prelijemo v posodo s pokrovom in postavimo v zmrzovalnik.
3Med zmrzovanjem večkrat premešamo (vsake 30 minut), da dobimo bolj kremast sladoled.
Nasvet
Če imamo strojček za pripravo sladoleda, smetane ni potrebno posebej stepati. Vse sestavine na hitro stepemo v gladko, enakomerno kremo in prelijemo v strojček ter sledimo navodilom.