Carski praženec na klasičen avstrijski način izvira iz nekdanje Avstro-Ogrske, legenda pa pravi, da se je kuharju ponesrečila palačinka, zato ji je dodal rozine ter posul s sladkorjem. Od takrat svet ni več isti. Rodil se je Kaiserschmarrn ali po naše šmorn.
Sestavine za carski praženec na klasičen avstrijski način
- 4 jajca
- 125 g moke
- 125 ml mleka
- sol
- 1 čajna žlica pecilnega praška
- 2 jedilni žlici sladkorja
- 100 g rozin
- 4 jedilne žlice masla
- sladkor v prahu za posip
Priprava
1Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake zmešamo z moko, mlekom, s soljo, pecilnim praškom in sladkorjem ter naredimo gladko testo. Pustimo ga počivati 10 minut. Beljake stepemo v trd sneg in jih umešamo v testo. Na koncu dodamo oprane rezine.
2V ponvi raztopimo 2 jedilni žlici masla in vanj damo testo. Pri srednji temperaturi spečemo hrustljavo palačinko. Obrnemo jo, dodamo ostalo maslo in jo na drugi strani prav tako zlatorjavo popečemo.
3Ko je palačinka pečena, jo z 2 vilicama raztrgamo na kose in še enkrat na hitro popečemo. Preden postrežemo cesarski praženec, ga posujemo s sladkorjem v prahu.