Bezgova Panna Cotta z jagodami je izvrstna sladica, ki združuje klasično italijansko poslastico panna cotto z osvežujočim okusom bezga in sladko kislostjo jagod. Ta sladica ni samo lepa na pogled, ampak tudi prefinjenih okusov, ki jih sprošča kombinacija nežno kremaste panna cotte, osvežilnega bezga in sočnih jagod.
Panna cotta, kar v italijanščini pomeni ‘kuhana smetana’, je tradicionalna piemontska sladica, ki izvira iz severne Italije. Za pripravo uporabljamo smetano, sladkor in želatino, ki ji daje tisto značilno svilnato teksturo.
Pri tem receptu se tradicionalna panna cotta sreča z okusi pomladi in poletja, saj vključuje bezgove cvetove, ki imajo prijetno cvetlično aromo, in sveže jagode, ki prinesejo sladkost in svežino. Ta edinstvena kombinacija okusov ustvarja nepozabno sladico, ki je hkrati preprosta za pripravo in elegantna, kar je popolno za pomladne in poletne obroke ali posebne priložnosti.
Sestavine
Panna cotta
- 350 ml sladke smetane
- 2 dcl mleka
- 10 bezgovih cvetov
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 4 lističi želatine
Jagodni žele
- 200 g jagod (svežih ali zmrznjenih)
- 1 želatina fix
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica limoninega soka
Postopek
1Cvetove vedno nabiramo v suhem vremenu in vsaj tri dni po dežju. Ne operemo jih, saj bi izgubili vso aromo. Pregledamo jih, da nimajo žuželk.
2Hladno smetano prelijemo v posod in vanjo za 10 minut namočimo bezgove cvetove. Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo.
3Smetani z bezgovimi cvetovi dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter segrejemo do vretja. Posodo odstavimo in odstranimo bezgove cvetove. Lističe želatine stisnemo med rokami, da odteče odvečna voda in jih dobro vmešamo v toplo smetano, da se popolnoma raztopijo.
4Smetano v posodice nalivamo čez cedilo, da odstranimo še kakšen cvetek. Ohladimo jo na sobno temperaturo in hladno postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali še bolje čez noč, da se dobro strdi.
5Ko se panna cotta dovolj strdi, naredimo jagodni žele. Sveže jagode zmiksamo s paličnim mešalnikom, po želji dodamo sladkor in limono in z metlico vmešamo želatino fix. Če uporabljamo zmrznjene jagode, jih prej malo pokuhamo, nato dodamo sladkor in limonin sok, zmiksamo, ohladimo in vmešamo želatino. Nalijemo na panna cotto in postavimo v hladilnik, da se tudi ta plast strdi.
Nasvet
6Če želimo, lahko panna cotto postrežemo z jagodnim pirejem. Postopek je enak, samo da v zmiksane jagode ne vmešamo želatine.
7Bezgove cvetove lahko nadomestimo z desetimi žlicami bezgovega sirupa. V tem primeru moramo zmanjšati količino sladkorja na 20 g, saj je sirup že sladek. Vmešamo ga v smetano, zavremo, prelijemo v kozarčke in ohladimo.