Bezgova panna cotta z jagodami

Znam svetuje

Bezgova Panna Cotta z jagodami je izvrstna sladica, ki zdruลพuje klasiฤno italijansko poslastico panna cotto z osveลพujoฤim okusom bezga in sladko kislostjo jagod. Ta sladica ni samo lepa na pogled, ampak tudi prefinjenih okusov, ki jih sproลกฤa kombinacija neลพno kremaste panna cotte, osveลพilnega bezga in soฤnih jagod.

Panna cotta, kar v italijanลกฤini pomeni ‘kuhana smetana’, je tradicionalna piemontska sladica, ki izvira iz severne Italije. Za pripravo uporabljamo smetano, sladkor in ลพelatino, ki ji daje tisto znaฤilno svilnato teksturo.

Pri tem receptu se tradicionalna panna cotta sreฤa z okusi pomladi in poletja, saj vkljuฤuje bezgove cvetove, ki imajo prijetno cvetliฤno aromo, in sveลพe jagode, ki prinesejo sladkost in sveลพino. Ta edinstvena kombinacija okusov ustvarja nepozabno sladico, ki je hkrati preprosta za pripravo in elegantna, kar je popolno za pomladne in poletne obroke ali posebne priloลพnosti.

Sestavine

Panna cotta

  • 350 ml sladke smetane
  • 2 dcl mleka
  • 10 bezgovih cvetov
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 4 listiฤi ลพelatine

Jagodni ลพele

  • 200 g jagod (sveลพih ali zmrznjenih)
  • 1 ลพelatina fix
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 ลพlica limoninega soka

Postopek

1Cvetove vedno nabiramo v suhem vremenu in vsaj tri dni po deลพju. Ne operemo jih, saj bi izgubili vso aromo. Pregledamo jih, da nimajo ลพuลพelk.

2Hladno smetano prelijemo v posod in vanjo za 10 minut namoฤimo bezgove cvetove. Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzlo vodo.

3Smetani z bezgovimi cvetovi dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter segrejemo do vretja. Posodo odstavimo in odstranimo bezgove cvetove. Listiฤe ลพelatine stisnemo med rokami, da odteฤe odveฤna voda in jih dobro vmeลกamo v toplo smetano, da se popolnoma raztopijo.

4Smetano v posodice nalivamo ฤez cedilo, da odstranimo ลกe kakลกen cvetek. Ohladimo jo na sobno temperaturo in hladno postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali ลกe bolje ฤez noฤ, da se dobro strdi.

5Ko se panna cotta dovolj strdi, naredimo jagodni ลพele. Sveลพe jagode zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom, po ลพelji dodamo sladkor in limono in z metlico vmeลกamo ลพelatino fix. ฤŒe uporabljamo zmrznjene jagode, jih prej malo pokuhamo, nato dodamo sladkor in limonin sok, zmiksamo, ohladimo in vmeลกamo ลพelatino. Nalijemo na panna cotto in postavimo v hladilnik, da se tudi ta plast strdi.

Nasvet

6ฤŒe ลพelimo, lahko panna cotto postreลพemo z jagodnim pirejem. Postopek je enak, samo da v zmiksane jagode ne vmeลกamo ลพelatine.

7Bezgove cvetove lahko nadomestimo z desetimi ลพlicami bezgovega sirupa. V tem primeru moramo zmanjลกati koliฤino sladkorja na 20 g, saj je sirup ลพe sladek. Vmeลกamo ga v smetano, zavremo, prelijemo v kozarฤke in ohladimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite