V času, ko cveti bezeg si lahko naredimo to okusno sladico. Če si jo zaželimo pozimi, cvetove samo nadomestimo z domačim bezgovim sirupom (glej nasvet).
Sestavine
Panna cotta
- 350 ml sladke smetane
- 2 dcl mleka
- 10 bezgovih cvetov
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 4 lističi želatine
Jagodni žele
- 200 g jagod (svežih ali zmrznjenih)
- 1 želatina fix
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica limoninega soka
Postopek
1Cvetove vedno nabiramo v suhem vremenu in vsaj tri dni po dežju. Ne operemo jih, saj bi izgubili vso aromo. Pregledamo jih, da nimajo žuželk.
2Hladno smetano prelijemo v posod in vanjo za 10 minut namočimo bezgove cvetove. Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo.
3Smetani z bezgovimi cvetovi dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter segrejemo do vretja. Posodo odstavimo in odstranimo bezgove cvetove. Lističe želatine stisnemo med rokami, da odteče odvečna voda in jih dobro vmešamo v toplo smetano, da se popolnoma raztopijo.
4Smetano v posodice nalivamo čez cedilo, da odstranimo še kakšen cvetek. Ohladimo jo na sobno temperaturo in hladno postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali še bolje čez noč, da se dobro strdi.
5Ko se panna cotta dovolj strdi, naredimo jagodni žele. Sveže jagode zmiksamo s paličnim mešalnikom, po želji dodamo sladkor in limono in z metlico vmešamo želatino fix. Če uporabljamo zmrznjene jagode, jih prej malo pokuhamo, nato dodamo sladkor in limonin sok, zmiksamo, ohladimo in vmešamo želatino. Nalijemo na panna cotto in postavimo v hladilnik, da se tudi ta plast strdi.
Nasvet
6Če želimo, lahko panna cotto postrežemo z jagodnim pirejem. Postopek je enak, samo da v zmiksane jagode ne vmešamo želatine.
7Bezgove cvetove lahko nadomestimo z desetimi žlicami bezgovega sirupa. V tem primeru moramo zmanjšati količino sladkorja na 20 g, saj je sirup že sladek. Vmešamo ga v smetano, zavremo, prelijemo v kozarčke in ohladimo.