Babičina torta

Znam svetuje

Čudovita, sočna torta, ki je sicer enostavna za pripravo, zahteva pa kar nekaj potrpljenja, od tu verjetno tudi ime, babice ga imajo, potrpljenje namreč.

Sestavine

Testo

  • 300 gramov moke
  • 150 g masla
  • 100 gramov sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • Ščepec soli

Krema

  • 1 l mleka
  • 6 rumenjakov
  • 250 g sladkorja
  • 100 g koruznega škroba
  • 1 vaniljev strok
  • naribana lupinica ene neškropljene limone

Za posip

  • 70 g pinjol
  • 30 g sladkorja v prahu

Postopek

1Ker se mora krema kar nekaj časa hladiti, najprej pripravimo to. V loncu zavremo mleko z vzdolžno prerezanim strokom vanilje. Medtem v drugi posodi z električno metlico stepamo rumenjake s sladkorjem toliko časa, dokler zmes ne naraste in postane penasta. Vmešamo še presejan koruzni škrob in limonino lupinico. Ko začne mleko vreti, odstranimo vaniljev strok in med stalnim mešanjem dodajamo stepeno jajčno zmes. Na nizki temperaturi kuhamo in skozi mešamo nekaj minut, da dobimo gosto kremo. Odstavimo z ognja, prelijemo v skledo in pokrijemo s prozorno folijo na dotik, da se nam ne naredi trda skorjica. Postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi, vsaj eno uro.

2Medtem pripravimo testo. V skledi moko zmešamo s sladkorjem, dodamo pecilni prašek, ščepec soli in na majhne koščke narezano hladno maslo. S konicami prstov hitro zgnetemo testo, dodamo še jajci in gnetemo toliko časa, da se sestavine povežejo v homogeno testo. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in testo postavimo za pol ure v hladilnik.

3Ohlajeno krhko testo razdelimo na dva dela, enega večjega z 2/3 testa in enega manjšega. Pripravimo pekač s premerom 22 cm in visokim robom, dno obložimo s peki papirjem obod pa dobro namažemo z maslom.

4Pečico predgrejemo na 200 ° C. Večji kos testa razvaljamo na  približno 0,5 cm debelo okroglo ploščo, z njim obložimo pekač in  rob pekača. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Odvečno testo porežemo.

5Kremo vzamemo iz hladilnika in jo razporedimo po testu. Razvaljamo še manjši kos testa in z njim pokrijemo torto. Robove dobro stisnemo z vilicami, površino pa večkrat prebodemo. S prsti lahko oblikujemo valovit rob. Torto premažemo s stepenim beljakom in posujemo s pinjolami, ki smo jih prej 10 minut namakali v hladni vodi, da se ne bi zažgale.

6Pečemo 40 minut. Pustimo, da se ohladi, vzamemo iz pekača, postavimo na pladenj in potresemo s sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite