Jabolčna marmelada

Znam svetuje

Jabolčna marmelada, sladka čarobnost, ki prebuja spomine na tople jesenske dni. V tej omamni marmeladi so sočna jabolka nežno zlitja s sladkorjem in počasi kuhana v dišeči simfoniji začimb. Vsak sladek žličnik vas popelje skozi bogat okus svežih jabolk, ki se stapljajo v gosto, kremasto teksturo.

Ta jabolčna marmelada ni le namaz za vaš kruh – je prava umetnost, ki se odlično poda k siru, na palačinke ali pa kot slastna sestavina v pekovskih kreacijah. Z vsakim grižljajem boste začutili nežno sladko harmonijo narave, ujeta v kozarec čarobne jabolčne marmelade.

Sestavine za jabolčno marmelado

  • 1 kg zrelih jabolk
  • 500 do 750 g sladkorja
  • sok ene limone
  • neškropljena limonina lupinica
  • cimet

Postopek

1Jabolka razrežemo, odstranimo muho in pecelj. Skuhamo jih v sopari: lonec napolnimo s sadje, ga pkrijemo in postavimo v drug večji lonec, v katerega nalijemo nekaj vode. Dobro ga pokrijemo, postavimo na štedilnih in kuhamo. Kuhana jabolka pretlačimo. Dobili bomo gost sok.

2Sladkor polijemo z 1 dcl vode ter kuhamo in mešamo, dokler se ne raztopi. Dodamo jabolčni sok, po želji tudi limonino lupinici in cimet ter zavremo.

3Ko marmelada zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo še naprej, dokler se marmelada ne zgosti. Ko se nam bo začela prijemati kuhalnice, s katero jo mešamo, je verjetno že pripravljena. Če damo kapljico marmelade na dobro ohlajen porcelanski krožniček in ob pritisku s prstom postane rahlo nagubana, je zagotovo pripravljena.

4Vročo marmelado nadevamo v vroče kozarce, ki smo jih 10 minut na 100 stopinj Celzija sterilizirali v pečici, in jih nepredušno zapremo. Ovijemo jih v odejo ali brisačo in počasi hladimo ter shranimo.

Ali ste vedeli?

Zgodovina jabolk: Jabolka so eno najstarejših gojenih sadnih dreves, in izvor jabolk sega v starodavni Kazahstan. Različne sorte jabolk se danes uporabljajo za pripravo marmelade, vsaka s svojim značilnim okusom.

Recepti iz različnih koncev sveta: Jabolčna marmelada je priljubljena po vsem svetu in se razlikuje glede na regijo. Na primer, v Franciji jo imenujejo “pomme confiture,” v Turčiji “elma receli,” v Italiji pa “marmellata di mele.”

Vitaminski naboj: Jabolka so bogata z vitaminom C, vlakninami in antioksidanti. Priprava marmelade iz jabolk omogoča, da ohranite nekaj teh hranil, čeprav se med kuhanjem nekatere lastnosti spremenijo.

Kombinacije z drugimi sestavinami: Poleg sladkorja se v jabolčni marmeladi pogosto uporabljajo tudi začimbe, kot so cimet, muškatni orešček in vanilija. Te dodatne sestavine obogatijo okus in dodajo kompleksnost marmeladi.

Zdravstvene koristi: Jabolčna marmelada, ko je pripravljena z manj sladkorja, lahko ponudi nekatere zdravstvene koristi zaradi visoke vsebnosti vlaknin in antioksidantov v jabolkih. Vendar pa je treba uživati ​​zmerno zaradi visoke vsebnosti sladkorja.

Priljubljena kombinacija s sirom: Jabolčna marmelada se pogosto postreže s sirom, kot so brie ali camembert. Kombinacija sladkega okusa marmelade in kremastega sira ustvarja izjemno okusno izkušnjo.

Kulturni pomen: Jabolčna marmelada ima svoj prostor v mnogih kulturnih tradicijah, še posebej v povezavi s tradicionalnimi zajtrki ali prazničnimi jedmi. V nekaterih državah se lahko pojavi kot del božičnih ali novoletnih dobrot.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite