Torta Pavlova

Znam svetuje

Torta Pavlova je sladica, ki se topi v ustih, saj je večinioma sestavljena iz beljakov. Prevzame nas s svojim hrustljavim zunanjim slojem in nežno, rahlo notranjostjo. Torta Pavlova je običajno na mizi ob posebnih priložnostih in praznovanjih, kot so božič, novo leto ali druge pomembne družinske in družabne prireditve.

Kljub preprostim sestavinam je priprava pavlove lahko precejšen izziv, saj zahteva natančnost pri stepanju beljakov in peki, da dosežemo hrustljavo zunanjost in mehak notranji del.

Sestavine za torto Pavlovo

  • 4 beljaki
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička kisa (jabolčni ali beli vinski kis)
  • 1 čajna žlička vaniljeve esence
  • 1 čajna žlička koruznega škroba
  • 200 ml stepene smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • sveže sadje po izbiri (npr. jagode, maline, borovnice, ribez, mango)

Postopek

1Segrejte pečico na 150°C in pripravite plitev pekač, ki ga obložite s peki papirjem. Na papir narišemo krog v velikosti pladnja, na katerem bomo servirali našo torto Pavlovo.

2Beljake s ščepcem soli z električnim mešalnikom stepamo toliko časa, da se pričnejo tvoriti trdi vrhovi. Stepamo dalje in v beljake postopoma (po žlicah) vmešamo sladkor. Dobiti moramo sijočo, gladko maso.

3Primešajte kis, vaniljev izvleček in koruzni škrob. Nežno premešajte s kuhalnico, da ohranite zračnost beljakovinske zmesi.

4Krog, ki smo ga narisali na papir za peko, zapolnimo s snegom. Sneg po papirju razmažemo z lopatico. Beljakovo maso na sredini z žlico rahlo pritisnemo, da oblikujemo vdolbino.

5Torto pecite v predhodno ogreti pečici približno 1 uro in 30 minut ali dokler torta ni hrustljava zunaj in suha znotraj. Po eni uri pečico ugasnemo. Med peko ne odpiramo pečice.

6Pustite, da se torta Pavlova popolnoma ohladi v zaprti pečici, vsaj uro in pol ali dve, nato pa jo prestavite na servirni pladenj.

7Narežite izbrane sveže sadeže na manjše koščke. Smetano čvrsto stepite z žlico sladkorja.

8Na ohlajeno Pavlovo torto nanesite stepeno smetano in jo okrasite s svežim sadjem.

9Narežite to osvežujočo in okusno torto in postrezite.

Torta Pavlova je dobila ime po znameniti ruski primabalerini Ani Pavlovi. Leta 1924 jo je pripravil kuharski mojster, da bi počastil Ano Pavlovo. Torta je zaradi beljakov bele barve in zelo rahla, beljaki pa uodabljajo kostum, v katerem je Pavlova plesala belega laboda v Labodjem jezeru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite