Tako to jaz vlagam jajčevce. Upam, da vam bo všeč.
Sestavine za vložene jajčevce po moje
- 3 kg jajčevcev
- 3 l vode
- 1 l jabolčnega kisa
- sol
- 2 lovorjeva posušena lista
- 1 čajna žlica popra
- 7 strokov česna (lahko tudi več – poljubno)
- oljčno olje (približno 1,5 l)
- 15 velikih listov bazilike
Postopek
1Jajčevce zrežemo za debelino prsta (jaz naredim okroglo obliko, in če je prevelika, naredim polkrog). V cedilo zložimo prvo plast jajčevcev in jih rahlo posujemo s soljo. Postopek ponovimo do vrh cedila in jajčevce pustimo vsaj 3 ure, da spustijo grenko vodo. Po tem postopku jih speremo pod tekočo vodo.
2V velikem loncu zavremo kis in vodo, dodamo lovor in poper. Ko voda vre, vanjo damo jajčevce (ne vse naenkrat, saj more biti med njimi dovolj prostora, da se premikajo/tu pa tam jih premešamo). Kuhamo jih 10-15min – ne smejo biti premehki!
3Odcedimo, počakamo nekaj minut in medtem razkužimo kozarce in pokrovček. Česen in baziliko nasekljamo na drobne koščke.
Postopek vlaganja
4Na dno kozarca vlijemo oljčnega olja za 1 prst, dodamo jajčevce in malo česna, zalijemo z oljem, spet dodamo jajčevce in malo bazilike. Tako naredimo do vrh kozarca in zaključimo z oljem. Pomembno je, da vsako plast zalijemo z oljem, ker med plastmi ne sme biti zraka!
Zaprt kozarec obrnemo na pokrov za 24 ur.
5Jajčevce pustimo počivati v temnem prostoru vsaj 1 mesec.