Ratatouille ali ratatuj je francoska zelenjavna specialiteta, v kateri ne smejo manjkati jajčevci (melancani), ti pa se odlično razumejo še s paradižnikom, papriko in bučkami.
Sestavine
- 2 jajčevca
- 4 bučke
- 150 ml oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1 velika rdeča paprika
- 2 veliki rumeni papriki
- vejica svežega rožmarina
- vejica svežega timijana
- 1 žlička koriandrovih semen
- 3 paradižniki
- 8 listov bazilike
- sol
- poper
Postopek
1Jajčevce in bučke narežemo na kocke in močno posolimo. Stresemo jih na cedilo in jih obtežimo z krožnikom, da se izloči grenak sok. Pustimo 30 minut.
2V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo 7 minut, da se zmehča. Dodamo česen in pražimo še 2 minuti – ne sme se nam zažgati.
3Jajčevce in bučke oplaknemo pod vodo in jih osušimo s serveto. Stresemo jih v ponev, dodamo narezano rdečo in rumeno papriko. Zvišamo temperaturo in pražimo, da paprika malo porjavi. Dodamo zelišča in koriandrova semena. Pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo 40 minut.
4Dodamo narezan paradižnik, posolimo in popopramo. Počasi dušimo še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Odstranimo vejice rožmarina in timijana. Primešamo natrgane vejice bazilike ter po potrebi še dosolimo.