Poleti, ko imamo na vrtu veliko paradižnika, ga lahko posušimo in z njim obogatimo marsikatero jed. Če mu želimo podaljšati obstojnost, ga shranimo v oljčnem olju.
Sestavine
- 1 kg češnjevega paradižnika
- 6 strokov česna
- sol
- oljčno olje
Postopek
1Paradižnike prerežemo na polovico in jih s prerezano stranjo navzgor položimo na pekač, obložen s peki papirjem.
2Česen narežemo na lističe in jih potresemo po paradižniku. Malo posolimo in prelijemo z oljčnim oljem ter damo v pečico, ki smo jo segreli na 120°C. Pečemo približno eno uro.
3Po eni uri temperaturo zmanjšamo na 100°C in pečemo še kakšno uro, oziroma toliko, da se paradižniki posušijo nekje na polovico. Stopnjo sušnosti lahko prilagodimo našemu okusu, vendar ni potrebno, da so čisto suhi, saj jih bomo shranili v oljčnem olju.
4Tako sušene paradižnike lahko v hladilniku hranimo nekaj dni, če pa jih želimo uporabljati dlje, jih zložimo v kozarček in prelijemo z oljčnim oljem. Pazimo, da v kozarčku ni zraka. Nam tako vloženi zdržijo celo leto, hranimo pa jih v hladilniku.
5Take paradižnike lahko uporabljamo na pizzi, v testeninah, rižotah, pri narezkih, na obloženih kruhkih …