Morda vas zanima

- Oglas -

Tudi dozorele kutine so precej trpke in trde, tako da jih ne moremo jesti presne, zato jih je potrebno predelati. Precej priljubljeni so kutinov sir, marmelade, sirupi in likerji, naš predlog pa je ta izvrsten kutinov žele s pridihom vanilje in limone. Odličen je na toastu, palačinkah,  kot popestritev različnih narezkov, poda se k divjačini in še bi lahko naštevali. Sama priprava je sicer dolgotrajna, ampak sila preprosta.

Sestavine

  • 3 kg zrelih neolupljenih kutin
  • 1 kg sladkorja – približno
  • 2 neškropljeni limoni
  • 1 vaniljev strok

Postopek

1V večji lonec nalijemo približno liter vode, ki ga okisamo s sokom ene limone. Kutine temeljito operemo, jim odstranimo nagnite ali črvive dele in narežemo na tanke krhlje, ki jih sproti dajemo v vodo z limono. Pešk ne odstranimo, saj vsebujejo veliko pektina.

2Voda mora segati približno dva prsta čez rob sadja. Lonec pristavimo na močan ogenj, počakamo da zavre, nato zmanjšamo temperaturo in pustimo, da se počasi kuha vsaj eno uro ali uro in pol, da se kutine popolnoma zmehčajo. Vmes občasno premešamo, če nam povre preveč vode, pa jo dolijemo.

3Ko se kutine zmehčajo, ji stresemo na cedilo, ki smo ga obložili z gazo. Vodo, v kateri so se kuhale, prihranimo, iz krhljev pa iztisnemo ves sok.

4Sok odmerimo: na vsakih pol litra soka damo 400 g sladkorja. Soku dodamo še lupinico (samo rumen del) obeh limon, sok druge limone in vaniljev strok, ki ga pred tem prerežemo in postrgamo vsebino. Kuhamo tudi strok, ki ga bomo na koncu skupaj z lupinico pobrali iz lonca.

5Pristavimo na štedilnik, na visoki temperaturi zavremo tekočino, mešamo toliko časa, da se stopi ves sladkor, nato temperaturo zmanjšamo in počasi kuhamo še približno 45 minut, vmes večkrat premešamo.

6Žele je gotov, ki se začne gostiti in spreminjati barvo v rubinasto rdečo.

7Medtem ko se kuha, pripravimo kozarčke, ki jih za 10 minut postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 100°C.

8Iz želeja poberemo vaniljev strok in limonino lupinico ter ga nalijemo v sterilizirane kozarčke. Dobro zapremo s pokrovčki in pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo. Ohlajene kozarčke shranimo v hladnem prostoru in lahko vso zimo uživamo v čudovitem vonju in okusu tega želeja.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad