Marmelada iz bezgovih jagod

Znam svetuje

Bezgove jagode imajo poseben okus, pri tem ni poloviฤarstva, ali ga oboลพujete ali ga ne marate. Iz jagod najpogosteje kuhamo ฤaje ali sirupe, lahko pa pripravimo tudi odliฤno marmelado. Namazana na sveลพih ลพemljicah z maslom bo malo drugaฤen zajtrk.

Sestavine za marmelado iz bezgovih jagod

  • 800 g oฤiลกฤenih bezgovih jagod
  • 400 gramov sladkorja
  • 1 neลกkropljena limona

Postopek

1Najveฤ dela je seveda z nabiranjem in ฤiลกฤenjem jagod. Naberemo jih ลกe kar hitro, ker so bezgovi grmi po navadi polno obloลพeni z njimi. Problem je, ker moramo nabirati zrele, temno modre jagode, na istem peclju so pa lahko razliฤno zrele, od modrih, rdeฤih in zelenih. Oboroลพimo se s potrpljenjem ter jagode preberimo in jim potrgajmo peclje – s tem je tri ฤetrt dela ลพe za nami.

2Jagode operemo, damo na cedilo in otresemo odveฤno vodo. Damo jih v pasirko z najmanjลกimi luknjicami, spasiramo in ne glede na to, da nam bo nekaj semen uลกlo v skledo, jih bo veฤina ostala zunaj.

3Dobljeno kaลกo damo v skledo, primeลกamo sladkor in naribamo limonino lupinico. Limono razreลพemo, poberemo semena, malo pomeฤkamo in damo v bezgovo kaลกo. Pokrijem in postavimo za 12 ur v hladilnik.

4Nato vse prelijemo v lonec in na zmernem oglju kuhamo toliko ฤasa, da se marmelada lepo zgosti. To traja pribliลพno 40 minut. Naredimo preizkus s kroลพnikom: tega dobro ohladimo, nanj zlijemo ลพlico marmelade in ko ne teฤe veฤ, temveฤ ostane gosta, je narejena.

5Vroฤo marmelado damo v ฤiste, sterilizirane kozarce, dobro zapremo in pokrijemo z brisaฤo ali odejo ter poฤakamo, da se ohladijo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite