Marmelada iz bezgovih jagod

Morda vas zanima

- Oglas -

Bezgove jagode imajo poseben okus, pri tem ni polovičarstva, ali ga obožujete ali ga ne marate. Iz jagod najpogosteje kuhamo čaje ali sirupe, lahko pa pripravimo tudi odlično marmelado. Namazana na svežih žemljicah z maslom bo malo drugačen zajtrk.

Sestavine

  • 800 g očiščenih bezgovih jagod
  • 400 gramov sladkorja
  • 1 neškropljena limona

Postopek

1Največ dela je seveda z nabiranjem in čiščenjem jagod. Naberemo jih še kar hitro, ker so bezgovi grmi po navadi polno obloženi z njimi. Problem je, ker moramo nabirati zrele, temno modre jagode, na istem peclju so pa lahko različno zrele, od modrih, rdečih in zelenih. Oborožimo se s potrpljenjem ter jagode preberimo in jim potrgajmo peclje – s tem je tri četrt dela že za nami.

2Jagode operemo, damo na cedilo in otresemo odvečno vodo. Damo jih v pasirko z najmanjšimi luknjicami, spasiramo in ne glede na to, da nam bo nekaj semen ušlo v skledo, jih bo večina ostala zunaj.

3Dobljeno kašo damo v skledo, primešamo sladkor in naribamo limonino lupinico. Limono razrežemo, poberemo semena, malo pomečkamo in damo v bezgovo kašo. Pokrijem in postavimo za 12 ur v hladilnik.

4Nato vse prelijemo v lonec in na zmernem oglju kuhamo toliko časa, da se marmelada lepo zgosti. To traja približno 40 minut. Naredimo preizkus s krožnikom: tega dobro ohladimo, nanj zlijemo žlico marmelade in ko ne teče več, temveč ostane gosta, je narejena.

5Vročo marmelado damo v čiste, sterilizirane kozarce, dobro zapremo in pokrijemo z brisačo ali odejo ter počakamo, da se ohladijo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -