Maline – malo kalorij, veliko vitamina C

Znam svetuje

Maline so okusne, bogate z zdravju koristnimi sestavinami in imajo zelo malo kalorij. Njihova skrita lastnost je pospeševanje našega metabolizma in s tem topljenje maščob.

Osebna izkaznica

Ime: malina (Rubus idaeus L.)

Nabiranje: dozorevajo konec junija, začetek julija

Značilnosti malin

Maline so tako kot robide, jagode, marelice, breskve, slive, hruške in jabolka sadež rastline iz družine vrtnic (Rosaceae). Njihova sezona traja kratek čas in moramo pohiteti, če hočemo izkoristiti in uporabiti njihove zdravilne lastnosti. Dozorevanje in nabiranje traja zgolj mesec dni, zato vso spoštovanje tistim, ki jih vzgajajo in svoja prizadevanja dajo malinam.

So odličen vir vitamina C, mangana in vlaknin, imajo tudi pošten delež bakra, pomembne količine vitaminov K in E ter magnezij in folate.

V sebi pa imajo še svoje posebne sestavine – fitonutriente, med katerimi so antociani, flavonoidi, tanini in lignani.

Za manj telesne teže

Maline imajo sposobnost, da zmanjšujejo našo telesno težo. Znanstveniki so dokaj prepričani, da fitonutrienti v malinah pospešujejo metabolizem maščobnih celic in tudi nastanek zamaščenih jeter. V večjih količinah maline delujejo tudi zoper karcinome in pomagajo k njihovemu zmanjševanju.

Fotonutrienti namreč delujejo protivnetno in so antioksidanti, uživanje malin pa zmanjša tudi možnost nastanka bolezni, kot so visok krvni pritisk, sladkorna bolezen, debelost in ateroskleroza.

Sveže in zmrznjene

Ker imajo maline tako kratek čas dozorevanja, jih skušajmo uživati sveže, dokler se da. Med njihovo sezono dozorevanja pa jih lahko pospravimo tudi za zimske čase, in sicer v zmrzovalniku. Če jih zmrznemo v zelo kratem času po nabiranju, niti v ledeni obliki ne bodo izgubile veliko svojih koristnih sestavin.

V zmrzovalniku naj ostanejo največ leto dni. Najbolje je, da uživamo odtaljene, če seveda hočemo zaužiti njihove dobrobiti. V sladicah in marmeladah so seveda odlične, zaradi toplotne obdelave pa izgubijo veliko vitamina C.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite