Kisanje zelja je en osnovnih naฤinov shranjevanja te odliฤne poljลกฤine. Ne glede na to, da lahko praktiฤno kadarkoli kupimo kislo zelje ali repo, je kisanje doma ลกe vedno zelo priljubljeno. Najbolj primerno zelje za kisanje je ljubljansko, kranjsko in varaลพdinsko.
Zelje za kisanje mora biti zdravo, zato je pomembno, da ga oฤistimo do svetle barve. Bolj kot je v posodi za kisanje na gosto zbito, boljลกe je.
Za kisanje uporabljamo razliฤne posode. Posoda je lahko veฤja, na primer plastiฤen ali lesen ลกkaf, sod ali kaj podobnega. Vaลพno je, da je posoda zares ฤista.
Rezanja zelja se lotimo tako, da najprej odstranimo umazane, poลกkodovane ali stare liste in jih shranimo. Zeljno glavo razpolovimo in odstranimo trd kocen. Veฤje koliฤine bomo laลพje in hitreje narezali, ฤe bomo uporabili ribeลพen. Pomembno je, da so rezine debele od 2 do 4 milimetre in ฤim daljลกe. Naribano zelje moramo posoliti. Sploลกno pravilo je, da damo 2 dag soli na kilogram zelja. Zelju dodamo tudi lovorove liste in poper v zrnu.
V posodo zlagamo plast zelja, solimo, dodamo nekaj listov lovorja ter nekaj popra in ponovno zelje, sol,lovor, poper …
Vsako novo plast zelja dobro pretlaฤimo, da zelje ลพe izpusti vodo oziroma se na povrลกju pokaลพe voda. Ko smo vso zelje dali v posodo, na vrh poloลพimo narezane kocene, ki so vir sladkorja.
Zelje je sedaj potrebno ลกe obteลพiti. Najbolje je, ฤe direktno na zelje poloลพimo polivinil, ki ga obteลพimo z lesenim pokrovom. Vse skupaj mora stati direktno na zelju. Zelje moramo stisniti, da ga prekrije voda in v zelje ne prihaja zrak. Pomagamo si lahko tudi tako, da zelje pokrijemo s folijo, na njo pa poloลพimo vreฤo, napolnjeno z vodo.
Zelje pustimo, da se kisa 20 dni in ga nato operemo. Najbolj primerna temperatura za kisanje je 18 stopinj Celzija. ฤe je temperatura niลพja, kisanje traja dlje ฤasa. Po konฤanem kisanju, ko smo zelje oprali, ga shranimo v prostor, ki naj ima 10 do 15 stopinj. ฤe ลพelimo, da imamo kislo zelje vse do pomladi, ga lahko damo v kozarce za vlaganje in zalijemo z zelnico ali pa ga preprosto zamrznemo.