Porova omaka

Znam svetuje

Porova omaka je kremasta, aromatična in obogatena z osvežujočim okusom ingverja. Omako serviramo kot prilogo različnim jedem. Odlično se poda k testeninam, rižu, krompirju in zelenjavnim jedem, kot tudi z mesu ali ribam.

Por spada v družino čebulnic (Alliaceae L.) in je botanični sorodnik čebule, česna in šalotke. Najbolj cenjeni deli pora za kuhanje so beli in svetlo zeleni deli. Ima značilno sladkasto-aromatično noto, ki se odlično dopolnjuje z različnimi okusi. Por je odličen vir vitaminov, kot sta vitamin K in vitamin C. Prav tako vsebuje folat, vitamin B6, mangan, železo, in kalij. Je resnično vsestranska in okusna zelenjava, ki jo lahko vključite v različne jedi ter uživate v njenih prehranskih in kulinaričnih koristih.

Sestavine za porovo omako

  • 2 večja pora, beli in svetlo zeleni deli, narezani na tanke obročke
  • 2 žlici masla
  • 200 ml mleka (lahko uporabite tudi rastlinsko mleko, kot je ovseno ali mandljevo mleko)
  • 2 žlički sveže naribanega ingverja
  • sol
  • poper
  • sveža zelišča (npr. peteršilj) za posip

Postopek

1V večji ponvi segrejemo maslo na srednji temperaturi. Dodamo narezane porove obročke in ingver ter jih pražimo približno 5 minut, da se por zmehča in ingver sprosti svojo aromo.

2Počasi prilijemo mleko v ponev s porom in ingverjem. Mešamo, da se por enakomerno prepoji z mlekom.

3Nadaljujemo kuhanje pora in ingverja v mleku, dokler se por ne zmehča in omaka se zgosti, kar običajno traja približno 10-15 minut.

4Dodamo sol in poper, lahko tudi ščepec muškatnega oreščka po okusu. Muškatni orešček omaki doda pridih toplih začimb.

5Med kuhanjem občasno premešamo, da se omaka enakomerno zgosti in okusi se dobro prepojijo.

6Ko je porova omaka pripravljena, jo odstavimo s štedilnika. Po potrebi preverimo okus in prilagodimo začimbe.

7Pred serviranjem posujemo omako s svežimi zelišči, kot je npr. peteršilj, kar bo omaki dodalo svežino in barvitost.

8Uživamo v tej kremasti porovi omaki z osvežujočim okusom ingverja, ki bo popestrila okus vseh jedi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite