Priprava žajbljevega likerja je zaradi znanih zdravilnih učinkovin žajblja, priljubljena med nami. Vendar velja opozorilo, da žajbljevi listi vsebujejo tujon, to je rahlo strupeni živčni strup, ki je topen v alkoholnih izvlečkih, zato odsvetujemo namakanje svežih žajbljevih listov v alkoholu. Če liste žajblja posušimo, se izloča bistveno manj tujona, najbolje je, da iz listov žajblja skuhamo močan čaj in nato pripravimo liker.
Sestavine
- 0,5 l vodke ali domačega žganja
- 40 listov žajblja
- 200 g sladkorja
- 0,5 vode
- 4 limone
Priprava
1Vodo zavremo in jo prelijemo čez žajbljeve liste. Pustimo stati 10 minut, nato precedimo in dobro ožamemo liste.
2V čaj stresemo sladkor in mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Čaj ohladimo.
3Limone stisnemo, če nas motijo koščki limone, ki zaidejo v sok, ga precedimo.
4V čisto steklenico prelijemo žajbljev čaj, limonin sok in vodko ali žganje, dobro premešamo in pustimo odležali vsaj mesec dni, vmes ga večkrat pretresemo.
5Žajbljev liker lahko pijemo kot aperitiv ali kot digestiv, vendar z njim nikar ne pretiravajte, odsvetujemo ga predvsem nosečnicam.